Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

P. Schiff: Τα αμερικανικά ομόλογα είναι σκουπίδια

Το δολάριο και η αγορά αμερικανικών ομολόγων οδεύουν προς κατάρρευση καθώς η Fed χάνει την ικανότητά της να αντιμετωπίσει το εθνικό χρέος κρατώντας σε "τεχνητά χαμηλά" επίπεδα τα βασικά επιτόκια, δήλωσε ο Peter Schiff.

P. Schiff: Τα αμερικανικά ομόλογα είναι σκουπίδια
Το αμερικανικό δολάριο και η αγορά αμερικανικών ομολόγων οδεύουν προς κατάρρευση καθώς η Fed χάνει την ικανότητά της να αντιμετωπίσει το εθνικό χρέος κρατώντας σε "τεχνητά χαμηλά" επίπεδα τα βασικά επιτόκια, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Euro Pacific Capital, Peter Schiff στο CNBC την Τετάρτη.

“Κατά τη γνώμη μου τα αμερικανικά ομόλογα είναι σκουπίδια”, δήλωσε ο Schiff. “Και είναι ο μοναδικός λόγος που η αμερικανική κυβέρνηση μπορεί να πληρώσει τους τόκους του χρέους της –και λέω «πληρώσει» σε εισαγωγικά γιατί ποτέ δεν πληρώνουμε τους λογαριασμούς μας. Δανειζόμαστε τα χρήματα έτσι ώστε να προσποιούμαστε ότι πληρώνουμε αλλά ο μόνος λόγος που το κάνουμε είναι επειδή η Fed κρατά τα επιτόκια σε τόσο "τεχνητά χαμηλά" επίπεδα.

Η Fed διατηρεί τα επιτόκια των 10ετών ομολόγων χαμηλά, αγοράζοντας ομόλογα μέσω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης και αυτό θα αποτελέσει τελικά την «καταστροφή» της οικονομίας των ΗΠΑ, είπε ο Schiff.

«Δυστυχώς, θα έχουμε περισσότερα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης και από τις ταινίες Rocky, γιατί είναι το μόνο πράγμα που κρατά αυτήν την κάλπικη οικονομία. Και όταν αποσυρθούν, τότε θα καταρρεύσει», υποστήριξε.

Λίγες ημέρες νωρίτερα ο ιδρυτής της Pimco,Bill Gross δήλωσε στο CNBC ότι οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν υποβάθμιση της αξιολόγησης «AAA» αν δεν διορθώσουν την οικονομική τους κατάσταση.

«Δεν είναι μόνο 15 τρισ. δολάρια σε όρους τωρινού χρέους», δήλωσε ο Gross, προσθέτοντας «Είναι πιθανότατα 3 με 4 φορές αυτό σε όρους Υγείας, Ασφάλισης Υγείας, Κοινωνικής Ασφάλισης, σε όρους της παρούσας αξίας». Καταλήγοντας, υποστήριξε ότι αν δεν αντιμετωπιστεί το διαρθρωτικό έλλειμμα, που φτάνει το 6%-8%, δηλαδή το μεγαλύτερο από κάθε άλλη χώρα εκτός της Ιαπωνίας και της Βρετανίας, τότε θα υποβαθμιστεί σε «ΑΑ».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v