Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΝΤ: Απομόχλευση 2,6 τρισ.$ στις ευρωτράπεζες

Το ΔΝΤ δήλωσε ότι οι πιέσεις προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες να διαφυλάξουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια οδηγούν σε κάθετη περιστολή του δανεισμού στα δύο επόμενα χρόνια. Βλέπει μείωση ενεργητικού $2,6 τρισ.

ΔΝΤ: Απομόχλευση 2,6 τρισ.$ στις ευρωτράπεζες
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε ότι οι πιέσεις προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες να διαφυλάξουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια θα προκαλέσουν κάθετη περιστολή του δανεισμού τα δύο επόμενα χρόνια, επιβραδύνοντας την ανάπτυξη της περιφέρειας.

Η μείωση του δανεισμού είναι μια σοβαρή αιτία για την ήπια ύφεση που αναμένεται να υποστεί η Ευρώπη φέτος και τη στασιμότητα το 2013, σύμφωνα με την έκθεση δημοσιονομικής σταθερότητας που εξέδωσε το ΔΝΤ, παραμονές της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Οι μεγάλες τράπεζες που έχουν έδρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση πιθανόν να συρρικνώσουν τους ισολογισμούς τους -οι οποίοι περιλαμβάνουν δάνεια σε κυκλοφορία, χρεόγραφα και άλλα ενεργητικά- κατά έως 2,6 τρισ. δολ. μέχρι τη λήξη του 2013, σύμφωνα με το ΔΝΤ.

Το μέγεθος αυτό αντιστοιχεί στο 7% του συνόλου των ενεργητικών τους.

Το ένα τέταρτο περίπου από το σύνολο θα προέλθει από τη μείωση του δανεισμού, σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό. Το μεγαλύτερο κομμάτι της απομόχλευσης θα γίνει μέσω πωλήσεων χρεογράφων και ενεργητικών δευτερεύουσας σημασίας.

Ο χρηματοπιστωτικός σύμβουλος του ΔΝΤ Jose Vinals τόνισε, αναφέροντας τα στοιχεία, ότι αν και είναι απαραίτητη κάποια μείωση των πιστώσεων, δηλαδή «απομόχλευση» όπως ονομάζεται, «το μέγεθος και ο ρυθμός της απομόχλευσης πρέπει να είναι λελογισμένα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v