Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισπανία:Στο στόχαστρο της Κομισιόν οι περιφέρειες

Η Κομισιόν ζητά να ενταθούν οι πιέσεις στις περιφέριες της Ισπανίας, εγείροντας και την απειλή απώλειας της αυτονομίας τους. Ζητά άμεση εφαρμογή του νόμου σταθερότητας και κεντρικό έλεγχο στα οικονομικά των περιφερειών.

Ισπανία:Στο στόχαστρο της Κομισιόν οι περιφέρειες
Η Κομισιόν παρακινεί την κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας να εντείνει τις πιέσεις στις περιφέρειες της χώρας, εγείροντας και την απειλή της απώλειας της αυτονομίας τους. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν κάλεσε την Ισπανία να εφαρμόσει άμεσα τον περιβόητο νόμο σταθερότητας που μεταξύ άλλων, δίνει τη δυνατότητα κεντρικού ελέγχου στα οικονομικά των αυτόνομων περιφερειών, όταν δεν συμμορφώνονται με τους δημοσιονομικούς στόχους.

«Αναμένουμε άμεση εφαρμογή του νόμου σταθερότητας από όλες τις περιφέρειες της Ισπανία» δήλωσε ο Amadeu Altafaj επισημαίνοντας ότι «η περιφερειακή διάσταση στην δημοσιονομική εικόνα της Ισπανίας είναι ιδιαίτερα σημαντική». «Η υγιής δημοσιονομική κατάσταση των αυτόνομων περιφερειών είναι πράγματι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο για την επιτυχία της δημοσιονομικής στρατηγικής της Ισπανίας» κατέληξε.

Την προηγούμενη Πέμπτη, το ισπανικό κοινοβούλιο ενέκρινε τον πολύκροτο «νόμο δημοσιονομικής σταθερότητας», ο οποίος αφορά στις περιπτώσεις καταπάτησης των δημοσιονομικών στόχων από τις αυτόνομες περιφέρειες. Αναφέρει ένα χρονοδιάγραμμα κυρώσεων για τις περιφέρειες που δεν αναλαμβάνουν άμεσα δράση, εκ των οποίων και πρόστιμο 0,2% επί του ΑΕΠ της εκάστοτε περιφέρειας. Εάν μετά από 9 μήνες, η περιφέρεια εξακολουθεί να μην συμμορφώνεται στους στόχους, τότε επέρχεται κεντρικός έλεγχος, και η κεντρική κυβέρνηση στέλνει ομάδα ειδικών που θα επιβάλουν αναγκαστικά μέτρα.

Μία πιθανή «υποψηφιότητα» για παρέμβαση της κεντρικής κυβέρνησης στα οικονομικά της είναι η περιφέρεια της Ανδαλουσίας, η πολυπληθέστερη περιοχή της Ισπανίας, η οποία αντιτίθεται σθεναρά στα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης. Όμως η Ανδαλουσία δεν είναι η μοναδική περιφέρεια που δεν υπακούει στους δημοσιονομικούς κανόνες. Μόνο μια από τις 17 περιφέρειες της Ισπανίας δεν παραβίασε τον προηγούμενο χρόνο τους δημοσιονομικούς στόχους. Συνολικά, οφείλουν να μειώσουν τις δαπάνες τους κατά 15 δισ. ευρώ φέτος για να πετύχουν τους στόχους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v