Και ο OPEC μειώνει τα αποθέματα σε δολάρια

Τα μέλη του OPEC έχουν περιορίσει δραστικά το άνοιγμα σε δολάρια κατά την τελευταία τριετία, σύμφωνα με την BIS, που αποκαλύπτει ότι από το 2001 το μερίδιο των δολαρίων στις κεντρικές τράπεζες των μελών του καρτέλ έχει συρρικνωθεί από 75% σε 61,5%.

Και ο OPEC μειώνει τα αποθέματα σε δολάρια
Τα μέλη του OPEC έχουν περιορίσει δραστικά το άνοιγμα σε δολάρια κατά την τελευταία τριετία, αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, της ”κεντρικής τράπεζας των κεντρικών τραπεζών” που εδρεύει στη Βασιλεία.

Το μερίδιο των δολαρίων στα αποθέματα ξένου συναλλάγματος των κρατών εξαγωγής πετρελαίου έχει μειωθεί από 75% του συνόλου στο γ’ τρίμηνο του 2001 στο 61,5% κατά το τελευταίο τρίμηνο.

Οι κεντρικές τράπεζες της Μέσης Ανατολής, αναφέρει η έκθεση, φέρονται να μετατρέπουν αποθέματα δολαρίων σε ευρώ και στερλίνες προκειμένου να αποφύγουν ζημιές, καθώς το δολάριο πέφτει, και να προετοιμαστούν για αλλαγή της πολιτικής διατίμησης των πετρελαϊκών εξαγωγών μόνο σε δολάρια.

Οι ιδιώτες επενδυτές της Μέσης Ανατολής φέρονται να ανησυχούν μην ”παγώσουν” τα περιουσιακά τους στοιχεία σε δολάρια στο πλαίσιο του πολέμου κατά της τρομοκρατίας, με αποτέλεσμα να έχουν επιταχύνει τις πωλήσεις δολαρίων μετά την επανεκλογή του George Bush στην προεδρία των ΗΠΑ.

Στην τριμηνιαία έκθεση της Bank of International Settlements αναφέρεται ότι τα αποθέματα του OPEC σε δολάρια έχουν μειωθεί σε ρευστό κατά 4% από το 2002, μολονότι τα συνολικά έσοδα έχουν εκτιναχθεί στα ύψη στο πλαίσιο της αύξησης των τιμών του πετρελαίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v