Η Enel ”περιμένει” προσφορά για τη Wind

Διεθνής κοινοπραξία επενδυτών υπό την ηγεσία του Ιταλού επιχειρηματία Cesare Romiti προτίθεται να καταθέσει την επόμενη εβδομάδα προσφορά για τη Wind Infostrada της Enel, η οποία κατέχει 50% συν μια μετοχή της Tellas.

Η Enel ”περιμένει” προσφορά για τη Wind
Διεθνής κοινοπραξία επενδυτών υπό την ηγεσία του Ιταλού επιχειρηματία Cesare Romiti προτίθεται να καταθέσει την επόμενη εβδομάδα προσφορά για τη Wind Infostrada, τον δεύτερο μεγαλύτερο τηλεπικοινωνιακό φορά της Ιταλίας που ανήκει στην ιταλική κοινωφελή επιχείρηση Enel, σύμφωνα με δημοσίευμα της ”Wall Street Journal”.

Σύμφωνα πάντως με άλλα δημοσιεύματα, η Enel, η οποία ανήκει κατά πλειοψηφία στο ιταλικό κράτος, έχει πολλές επιλογές για τη Wind και η παραπάνω συμφωνία δεν θεωρείται δεδομένη.

Υπενθυμίζεται ότι η Wind κατέχει το 50% συν μια μετοχή της Tellas, της οποίας το υπόλοιπο μερίδιο κατέχει η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού.

Οι ”Financial Times” αναφέρουν ότι ο βετεράνος επιχειρηματίας Romiti, πρώην διευθυντικό στέλεχος της Fiat, δήλωσε πως το κονσόρτιουμ θα περιλαμβάνει ενδεχομένως τους Sawiris, αιγυπτιακή οικογένεια που κατέχει τον τηλ/νιακό όμιλο Orascom, καθώς και τράπεζες και επενδυτικά ταμεία.

Η Wind ανήκει κατά 100% στην ιταλική επιχείρηση ενέργειας Enel, η οποία θέλει να αποσυρθεί από την τηλεπικοινωνιακή αγορά είτε μέσω πώλησης είτε δημόσιων εγγραφών της Wind.

Η Enel αποκάλυψε πριν από τρεις εβδομάδες ότι έχει ήδη απορρίψει μια πρώτη προσφορά που είχε κάνει ο Romiti για τη Wind, γιατί σύμφωνα με τις φήμες η προσφορά θεωρήθηκε πολύ χαμηλή.

Ορισμένοι αναλυτές αποτιμούν τη μετοχική αξία της Wind στα 4 δισ. ευρώ, αλλά η εικόνα για τις προοπτικές της επιχείρησης θα ξεκαθαρίσει τον Ιανουάριο ή Φεβρουάριο, όταν η εταιρία θα αρχίσει να ανακοινώνει αποτελέσματα ξεχωριστά από την Enel.

Με 11 εκατομμύρια συνδρομητές και μερίδιο αγοράς 20% σχεδόν, θεωρείται αρκετά ισχυρή ώστε να προσελκύσει το ενδιαφέρον εξαγοράς μεγάλων ανταγωνιστών, όπως η γερμανική Deutsche Telekom, η ισπανική Telefónica ή η Hutchison Whampoa του Χονγκ Κονγκ.

Η Deutsche Telekom και η France Telecom ”γνωρίζουν” ήδη τη Wind, την οποία έστησαν από κοινού με την Enel το 1997, αλλά πούλησαν τα μερίδιά τους το 2000 και το 2003 αντιστοίχως.

Αν δεν υπάρξει ελκυστική προσφορά για τη Wind, θα προωθηθεί στα τέλη 2005 ή το 2006 το IPO της στο χρηματιστήριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v