Trichet: ”Δεν συζητήθηκε μείωση επιτοκίων”

Η ΕΚΤ δεν συζήτησε την προοπτική μείωσης των επιτοκίων, παρά τους ασθενείς ρυθμούς ανάπτυξης της ευρωζώνης, δήλωσε ο J.C. Trichet, απαντώντας στις φήμες ότι η τράπεζα θα χρησιμοποιήσει το εργαλείο των επιτοκίων για να ανασχέσει τη δριμεία ανατίμηση του ευρώ.

Trichet: ”Δεν συζητήθηκε μείωση επιτοκίων”
Το 18μελές συμβούλιο καθορισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα δεν συζήτησε την προοπτική μείωσης των επιτοκίων, παρά τους ασθενείς ρυθμούς ανάπτυξης της ευρωζώνης, δήλωσε ο Jean-Claude Trichet μετά την ολοκλήρωση της τακτικής συνεδρίασης της ΕΚΤ.

Η ΕΚΤ, όπως αναμενόταν ευρύτατα, διατήρησε τα επιτόκια της ευρωζώνης σταθερά στο 2%, αποφεύγοντας μια αύξηση που θα λειτουργούσε προληπτικά στον κίνδυνο αύξησης των πληθωριστικών πιέσεων, διότι δεν αφήνει περιθώρια η υψηλή ανεργία και η υποτονική ανάπτυξη των ”12”. Η νέα ενδυνάμωση του ευρώ έναντι του δολαρίου επίσης απέτρεψε αύξηση των επιτοκίων.

Ορισμένοι παρατηρητές έχουν πράγματι αρχίσει να διαβλέπουν ότι η επόμενη κίνηση της ΕΚΤ στα επιτόκια θα είναι προς την κατεύθυνση της μείωσης, καθώς η ισχύς του ευρώ απειλεί να εκτροχιάσει την ευαίσθητη ανάκαμψη της ευρωζώνης. Το νόμισμα έχει ενισχυθεί 3,9%, στα 1,3335 δολάρια, από την προηγούμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ, με αποτέλεσμα ο κ. Trichet να επαναλάβει χθες ότι οι πρόσφατες κινήσεις στις αγορές συναλλάγματος είναι ”βίαιες” και ”ανεπιθύμητες.”

Εκτός από ευρείας κλίμακας παρεμβάσεις στις αγορές συναλλάγματος, η μείωση των επιτοκίων είναι το μόνο εργαλείο που διαθέτει η Κεντρική Τράπεζα για να ανασχέσει μια ταχεία ανατίμηση του ευρώ.

Η πλειοψηφία των αναλυτών, πάντως, εκτιμά ότι πράγματι μια συζήτηση για μείωση των επιτοκίων είναι πρώιμη και περιμένουν ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά μέχρι το β’ εξάμηνο 2005. Στη χθεσινή ομιλία του ο Jean-Claude Trichet επιβεβαίωσε επίσης τις φήμες ότι η ΕΚΤ κατέβασε τον πήχη της ανάπτυξης για το 2005.

Η τράπεζα εκτιμά ότι η φετινή ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 1,8% από 1,9% στην προηγούμενη πρόβλεψη και 1,9% από 2,3% στο 2005. Επίσης αναβαθμίστηκε η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό στο 2,0% το 2005 από 1,8% στην προηγούμενη εκτίμηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v