Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισπανία: Πρόσθετες περικοπές 27 δισ. ευρώ φέτος

Ο υπουργός Προϋπολογισμού της Ισπανίας κ. Cristobal Montoro ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα περικόψει 27 δισ. ευρώ από τον φετινό προϋπολογισμό, σε μια προσπάθεια μείωσης των αναγκών χρηματοδότησης της χώρας.

Ισπανία: Πρόσθετες περικοπές 27 δισ. ευρώ φέτος
Ο υπουργός Προϋπολογισμού της Ισπανίας κ. Cristobal Montoro ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα περικόψει 27 δισ. ευρώ από τον φετινό προϋπολογισμό, σε μια προσπάθεια μείωσης των αναγκών χρηματοδότησης της χώρας, που έχει βρεθεί στο επίκεντρο των ανησυχιών των αγορών για την κρίση χρεών.

Στις δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ο κ. Montoro δήλωσε ότι τα υπουργεία θα πρέπει να περικόψουν τους προϋπολογισμούς τους κατά 16,9% φέτος και οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων θα παγώσουν.

Ο κ. Montoro ανέφερε ακόμα ότι ο στόχος για το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης το 2012 είναι το 3,5% του ΑΕΠ, ενώ για τις επαρχίες είναι το 1,5% του ΑΕΠ και τις τοπικές διοικήσεις σε 0,3% .

Οι μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα αναμένεται να αποφέρουν συνολικά 12.3 δισ. ευρώ, πρόσθεσε. 

Η ισπανική κυβέρνηση προβλέπει αύξηση στα έσοδα από φόρους εισοδήματος κατά 4,3% και από φόρους επιχειρήσεων κατά 17,8%.

"Η κυβέρνηση είναι σφηνωμένη ανάμεσα στην Σκύλλα και την Χάρυβδη" δήλωσε η αναπληρωτής πρωθυπουργός κα Soraya Saenz de Santamaria. "Ο λαός δεν αντέχει άλλη λιτότητα αλλά οι διεθνείς πιστωτές επιβάλλουν περισσότερες περικοπές ώστε να μπορέσουμε να δανειστούμε".

"Αυτή είναι η στιγμή όπου είναι απαραίτητες εντατικές προσπάθειες στο μέτωπο της δημοσιονομικής προσαρμογής, στην μείωση του ελλείμματος και στις δομικές μεταρρυθμίσεις στη διοίκηση" δήλωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας της η κ. Saenz.

Δεν θα υπάρξει αύξηση στο ΦΠΑ "για να μην πληγεί ο καταναλωτής", αλλά η κυβέρνηση "θα προχωρήσει σε αλλαγές στη φορολόγηση των μεγάλων επιχειρήσεων". 

Παράλληλα, η κυβέρνηση θα διατηρήσει τα όρια συνταξιοδότησης στα σημερινά επίπεδα, θα παγώσει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και θα διατηρήσει τις κοινωνικές παροχές για τους ανέργους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v