Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα πτώση στις εξαγορές και συγχωνεύσεις το Q1

Πτώση για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο κατέγραψαν οι εξαγορές και συγχωνεύσεις παγκοσμίως, καθώς οι διευθύνοντες σύμβουλοι των επιχειρήσεων επέλεξαν να κατευθύνουν το ρευστό στην επαναγορά μετοχών και στα νέα προϊόντα

Νέα πτώση στις εξαγορές και συγχωνεύσεις το Q1
Πτώση για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο κατέγραψαν οι εξαγορές και συγχωνεύσεις παγκοσμίως, καθώς οι διευθύνοντες σύμβουλοι των επιχειρήσεων επέλεξαν να κατευθύνουν το ρευστό στην επαναγορά μετοχών και στα νέα προϊόντα, μεταδίδει το Bloomberg.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το πρακτορείο, οι εξαγορές και συγχωνεύσεις μέχρι στιγμής αυτό το τρίμηνο έχουν υποχωρήσει κατά 14% σε σχέση με το δ’ τρίμηνο του 2011, στα 416 δισ. δολάρια. Η συμφωνία ύψους 45 δισ. δολαρίων της Glencore International με την Xstrata ήταν η μοναδική ανακοινωθείσα εξαγορά αυτό το τρίμηνο που ξεπέρασε τα 8 δισ. δολάρια.

Οι περισσότεροι CEO τώρα αρχίζουν να εξετάζουν το ενδεχόμενο για deals, σύμφωνα με επενδυτικούς τραπεζίτες της Goldman Sachs και της Citigroup, οι οποίοι προβλέπουν ότι η βελτίωση της εμπιστοσύνης σε ΗΠΑ και Ευρώπη θα οδηγήσουν σε αύξηση των συμφωνιών. Σύμφωνα με τους ίδιους, πάντως, επειδή οι διαπραγματεύσεις πολύ συχνά διαρκούν τρεις ή και περισσότερους μήνες, το πρώτο τρίμηνο του έτους αντανακλά κυρίως μια προσωρινή επιβράδυνση που ξεκίνησε το περασμένο έτος, καθώς οι παγκόσμιες χρηματαγορές έπεσαν σε χαμηλό έτους.

Της πτώσης στον αριθμό των deals το α’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους ηγήθηκαν ΗΠΑ και Ασία, ενώ οι συναλλαγές που αφορούσαν σε ευρωπαϊκούς «στόχους» ενισχύθηκαν από την εξαγορά της Xstrata από την Glencore και τη συμφωνία ύψους 6,8 δισ. δολαρίων της UPS για εξαγορά της TNT Express.

Ως ένδειξη πιθανής «επαναφοράς», το Bloomberg θεωρεί την συμφωνία που ανακοινώθηκε για απόκτηση από την Pentair Inc της μονάδας flow-control της Tyco International, ενώ σημειώνει πως η Roche Holding «κυνηγάει» την Illumina με μια επιθετική προσφορά ύψους 5,7 δισ. δολαρίων και η Bristol-Myers Squibb έχει προσεγγίσει την Amylin Pharmaceuticals με μια προσφορά ύψους 3,5 δισ. δολαρίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v