Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προειδοποίηση για τον κανόνα Volcker

Οι προτεινόμενοι περιορισμοί στο trading και τις επενδύσεις των τραπεζών που συμπεριλαμβάνει ο κανόνας Volcker, μπορεί να προκαλέσουν αύξηση στις τιμές πετρελαίου, ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, σύμφωνα με έκθεση της IHS.

Προειδοποίηση για τον κανόνα Volcker
Οι προτεινόμενοι περιορισμοί στο trading και τις επενδύσεις των τραπεζών που συμπεριλαμβάνει ο κανόνας Volcker, μπορεί να προκαλέσουν αύξηση στις τιμές του πετρελαίου, του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου, σύμφωνα με νέα έκθεση της εταιρείας παροχής επιχειρηματικών πληροφοριών, IHS, μεταδίδει το CNBC.

Η έκθεση επιχειρεί να εκτιμήσει τις επιπτώσεις της εφαρμογής του κανονισμού αυτού στις εταιρείες και τις αγορές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των διυλιστηρίων, των εταιρειών παραγωγής φυσικού αερίου και των εταιρειών παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.

Η μελέτη έγινε για λογαριασμό της Morgan Stanley, η οποία θα υποστεί σοβαρές ζημιές από την εφαρμογή του κανόνα, ωστόσο οι ερευνητές της HIS τονίζουν πως διατήρησαν τον πλήρη έλεγχο της μελέτης και των συμπερασμάτων της.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι μεγάλες τράπεζες παίζουν σημαντικό ρόλο στο hedging διαφόρων ενεργειακών εταιρειών και εμπλέκονται στην πραγματοποίηση έγκαιρων συναλλαγών στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων. Οποιαδήποτε μείωση της ικανότητας των τραπζών να παίξουν αυτόν τον ρόλο, λόγω του κανόνα Vocker, θα οδηγήσουν σε αύξηση του κόστους αυτών των δραστηριοτήτων και αυτό με τη σειρά του θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών ενέργειας για τους καταναλωτές, τονίζει η έκθεση.

«Θα εξαφανίσει το γρανάζι που κάνει το σύστημα να λειτουργεί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Daniel Yergin, πρόεδρος της HIS CERA και ένας εκ των συντακτών της έκθεσης.

Ο κανονισμός αποτελεί ένα αμφιλεγόμενο μέρος του νόμου Dodd-Frank που πέρασε το 2010 για την επίβλεψη των αγορών και αποτρέπει τις τράπεζες από το να κάνουν συναλλαγές με δικά τους κεφάλαια, ενώ περιορίζει σημαντικά τις επενδύσεις τους σε hedge funds και private equity funds.

Ο κανόνας Volcker, που είναι μια αρχική πρόταση η οποία γνωστοποιήθηκε από τις αρμόδιες Αρχές τον Οκτώβριο, εξαιρεί τα trades που πραγματοποιούνται εκ μέρους πελατών ή για το hedging κινδύνου των χαρτοφυλακίου, όμως οι επικριτές του εκφράζουν ανησυχίες ότι αυτές οι εξαιρέσεις μπορεί στην πράξη να μην είναι αποτελεσματικές.

Μεταξύ άλλων, η έκθεση βρίσκει ότι με την εφαρμογή του κανόνα Volcker μπορεί να υπάρξουν 200.000 λιγότερες θέσεις εργασίας στον ενεργειακό κλάδο από αυτές που προβλέπονταν για το διάστημα 2012-2016, οι τιμές των καυσίμων στην Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 4 σεντς το γαλόνι, ενώ θα μπορούσαν να μειωθούν και οι επενδύσεις στο φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι εξαιρέσεις στον τελικό κανόνα, που αναμένεται να ανακοινωθούν αργότερα φέτος, πρέπει να διευρυνθούν ώστε να αποφευχθούν οι αρνητικές επιπτώσεις στις εταιρείες του κλάδου ενέργειας.

«Η οικονομική ανάλυση δείχνει τις πιθανές ακούσιες επιπτώσεις που θα είχε ο προτεινόμενος κανονισμός –με την τρέχουσα μορφή του- σε ευρύτερα κομμάτια της αμερικανικής οικονομίας», τόνισε ο Kurt Barrow, άλλος συντάκτης της έκθεσης.

Σημειώνεται ότι η Morgan Stanley και άλλες μεγάλες τράπεζες της Wall Street ασκούν πιέσεις στις ρυθμιστικές Αρχές προκειμένου να χαλαρώσουν τους περιορισμούς ενώ προσπαθούν να κάνουν και κλάδους εκτός του χρηματοοικονομικού να εκφράσουν ανησυχίες αναφορικά με τον εν λόγω κανόνα, έτσι ώστε να πείσουν της Αρχές ότι οι ανησυχίες δεν περιορίζονται μόνο στις «σουίτες» της Wall Street. Ορισμένοι αξιωματούχοι, όμως εκφράζουν επιφυλάξεις σε ότι αφορά μελέτες που γίνονται για λογαριασμό του τραπεζικού τομέα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v