Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρωτοβουλία για χρήση αποθεμάτων πετρελαίου

Η Γαλλία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ βρίσκονται σε συζητήσεις για την αποδέσμευση των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου, αποκαλύπτει η Le Monde. Θέμα εβδομάδων η τελική απόφαση για να μειωθούν οι τιμές των καυσίμων.

Πρωτοβουλία για χρήση αποθεμάτων πετρελαίου
Σε συζητήσεις βρίσκονται η Γαλλία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ για το ενδεχόμενο αποδέσμευσης των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου ώστε να υποχωρήσουν οι τιμές των καυσίμων, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Le Monde. Το δημοσίευμα, που επικαλείται πηγές προσκείμενες στη γαλλική προεδρία, αναφέρει συγκεκριμένα πως η αποδέσμευση των στρατηγικών αποθεμάτων μαύρου χρυσού «είναι πλέον θέμα εβδομάδων».

Στις αρχές Μαρτίου είχε διαρρεύσει ότι το Λονδίνο και η Ουάσιγκτον συζητούν το ενδεχόμενο χρήσης των στρατηγικών αποθεμάτων. Τώρα φαίνεται πως στην πρωτοβουλία θα συμμετάσχει και η Γαλλία.

Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους κατόπιν συνόδου υπουργών ΗΠΑ, Γαλλίας και Βρετανίας σχετικά με το θέμα, ο Γάλλος υπουργός κ. Eric Besson επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν καταθέσει σχετικό αίτημα και η Γαλλία είναι θετική.

Πρόσθεσε ότι αναμένονται τώρα τα συμπεράσματα της International Energy Agency για να προχωρήσει ενδεχομένως η πρόταση.

Η απειλή αναμέτρησης μεταξύ Δύσης και Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης έχει ωθήσει υψηλότερα τις τιμές του πετρελαίου, προκαλώντας μεγάλους φόβους για ανάσχεση των προσπαθειών ανάκαμψης στις δυτικές οικονομίες.

Οι πιέσεις προς τον Λευκό Οίκο, πάντως, προεκλογικά, είναι ασφυκτικές. Τα δύο τρίτα των Αμερικανών αποδοκιμάζουν τον τρόπο με τον οποίο ο πρόεδρος Obama χειρίζεται την εκτόξευση της τιμής των καυσίμων κατά 0,30 δολ. ανά γαλόνι μόνο τον τελευταίο μήνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v