Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕ: Κάθετη πτώση του ΡΜΙ στο 48,7 τον Μάρτιο

Αιφινιδαστική επιδείνωση δραστηριοτήτων στον ιδιωτικό τομέα ευρωζώνης. Κάθετη πτώση του συνολικού ΡΜΙ στο 48,7. Συρρίκνωση στον κλάδο μεταποίησης Γαλλίας, Γερμανίας. Βουτιά στις βιομηχανικές παραγγελίες.

ΕΕ: Κάθετη πτώση του ΡΜΙ στο 48,7 τον Μάρτιο
Αιφνιδιαστική επιδείνωση καταγράφεται στις δραστηριότητες του ιδιωτικού κλάδου της ευρωζώνης σύμφωνα με την εικόνα που διαμορφώνεται από τους δείκτες ΡΜΙ. Συγκεκριμένα, ο συνολικός δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ μειώθηκε τον Μάρτιο στο 48,7 από 49,3 τον προηγούμενο μήνα και ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν περαιτέρω ανάκαμψη στο 49,7. Επισημαίνεται ότι ένδειξη του δείκτη κάτω από το 50 σηματοδοτεί συρρίκνωση δραστηριοτήτων.

Ο ΡΜΙ μεταποίησης διαμορφώθηκε στο 47,7 τον Μάρτιο από 49,5 τον προηγούμενο μήνα και ενώ οι αναλυτές περίμεναν μικρότερη υποχώρηση στο 49. Ως προς τον κλάδο υπηρεσιών, ο δείκτης ΡΜΙ διαμορφώθηκε στο 48,7 από 49,2 τον προηγούμενο μήνα και ενώ οι αναλυτές περίμεναν μικρότερη υποχώρηση στο 48,8.

Το πιο ανησυχητικό στοιχείο από τα στοιχεία που κοινοποίησε η Markit, είναι η αιφνιδιαστική πτωτική στροφή στους κλάδους μεταποίησης στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης. Νωρίτερα, ανακοινώθηκε ότι στην Γερμανία, ο δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ για τον κλάδο μεταποίησης μειώθηκε για πρώτη φορά μετά από τρεις μήνες, στο 48,1 από 50,2 τον προηγούμενο μήνα και ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση στο 51. Δυσοίωνα τα στοιχεία και για την Γαλλία, όπου ο ΡΜΙ μεταποίησης μειώθηκε στο 47,6 από 50 και ενώ προβλεπόταν ενίσχυση στο 50,3

Αναλυτές επισημαίνουν ότι με τα στοιχεία αυτά καθίσταται σαφές ότι η ευρωζώνη δεν θα αποφύγει την ύφεση. «Η συρρίκνωση της οικονομίας της ευρωζώνης ήταν μεγαλύτερη τον Μάρτιο, γεγονός που υποδεικνύει ότι η ευρωζώνη έχει πέσει ξανά σε ύφεση» εκτιμά ο Chris Williamson, επικεφαλής ανάλυσης της Markit.

Δυσμενέστερα των προβλέψεων ήταν και τα στοιχεία για τις νέες βιομηχανικές παραγγελίες ευρωζώνης. Συγκεκριμένα, μειώθηκαν τον Ιανουάριο κατά 2,3% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Επισημαίνεται ότι οι αναλυτές προέβλεπαν μικρότερη μείωση κατά 2,1%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters. Σε ετήσια βάση, τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι οι βιομηχανικές παραγγελίες μειώθηκαν κατά 3,3%, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν μείωση κατά 3%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v