ΟΟΣΑ: Χαμηλώνει τον πήχη για διεθνή ανάπτυξη 2005

Ο ΟΟΣΑ υποβάθμισε εκ νέου τις εκτιμήσεις για την οικονομική δραστηριότητα του πλανήτη στην ερχόμενη χρονιά, δηλώνοντας ότι η αύξηση στις τιμές του πετρελαίου ασκεί πιέσεις στο διεθνές εμπόριο και την καταναλωτική εμπιστοσύνη.

ΟΟΣΑ: Χαμηλώνει τον πήχη για διεθνή ανάπτυξη 2005
Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης υποβάθμισε εκ νέου τις εκτιμήσεις για την οικονομική δραστηριότητα του πλανήτη στην ερχόμενη χρονιά, δηλώνοντας ότι η αύξηση στις τιμές του πετρελαίου ασκεί πιέσεις στο διεθνές εμπόριο και την καταναλωτική εμπιστοσύνη.

Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι τα 30 βιομηχανικά έθνη που συνιστούν τα μέλη του θα παρουσιάσουν ανάπτυξη 2,9% σε μέσο όρο το 2005, χαμηλότερα από το 3,3% που προέβλεπε τον Μάιο. Φέτος η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,6% σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη για 3,4%, ενώ το 2006 η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 3,1%.

”Η διεθνής ανάπτυξη έχει επιβραδυνθεί και οι επιπτώσεις της κατακόρυφης αναρρίχησης στις τιμές του πετρελαίου έχουν γίνει αισθητές,” αναφέρει ο ΟΟΣΑ στην εξαμηνιαία έκθεσή του. ”Σε όλο το φάσμα του ΟΟΣΑ τα νοικοκυριά νοιώθουν ανασφάλεια” αναφέρει το δελτίο.

Οι εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ βασίζονται στην πρόβλεψη ότι οι τιμές του πετρελαίου Brent θα υποχωρήσουν σταδιακά από τα 47 δολάρια ανά βαρέλι στα τέλη του 2004 έως τα 44 δολ. στα τέλη 2006.

Ο διεθνής οργανισμός που εδρεύει στο Παρίσι προβλέπει ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει τα επιτόκια από 2% σήμερα μέχρι το 4% στα τέλη 2006.

Η ΕΚΤ δεν θα αυξήσει το κόστος δανεισμού μέχρι τις αρχές του 2006 και το επιτόκιο του ευρώ θα έχει φτάσει στο 3% έως τα τέλη εκείνου του έτους, αναφέρουν επίσης οι οικονομολόγοι του οργανισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v