Ευρωζώνη: Πτώση πληθωρισμού Νοεμβρίου στο 2,2%

Στάσιμη για τρίτο συνεχόμενο μήνα έμεινε τον Νοέμβριο η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη εξαιτίας της ανόδου του ευρώ, ενώ ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 2,2% μετά την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου.

Στάσιμη για τρίτο συνεχόμενο μήνα έμεινε τον Νοέμβριο η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη, καθώς η εκτίναξη του ευρώ σε επίπεδα-ρεκόρ έναντι του δολαρίου απειλεί να προκαλέσει επιβράδυνση στις οικονομίες των ”12”.

Ο σύνθετος δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέμεινε στο -3. Η Κομισιόν αναθεώρησε τα στοιχεία Οκτωβρίου στο -3 από -2 στην προηγούμενη εκτίμηση.

Ο επιμέρους δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης βελτιώθηκε στο -13 τον Νοέμβριο από -14. Ο δείκτης παραγγελιών για εξαγωγή υποχώρησε στο -11 από -10.

Σύμφωνα με διαφορετική ανακοίνωση της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat, ο πληθωρισμός υποχώρησε τον Νοέμβριο στο 2,2% σε ετήσια βάση έναντι 2,4% τον Οκτώβριο, καθώς οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν από τα προηγούμενα επίπεδα-ρεκόρ.

Στόχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι η διατήρηση του τιμάριθμου κάτω από το 2%, ώστε να επιτυγχάνεται σταθερότητα τιμών.

Η ΕΚΤ συνεδριάζει μεθαύριο Πέμπτη για τον καθορισμό της πιστωτικής πολιτικής, αλλά με δεδομένη την ανατίμηση του ευρώ η πλειονότητα των αναλυτών εκτιμά ότι η τράπεζα δεν θα αποφασίσει αύξηση των επιτοκίων της ευρωζώνης πριν από το β’ εξάμηνο 2005.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v