Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης στον κόσμο;

Το αμερικανικό Πεντάγωνο συναγωνίζεται τον "κόκκινο στρατό". Η Walmart και η McDonald's ξεπερνούν τους Ινδικούς Σιδηροδρόμους σε αριθμό εργαζομένων, σύμφωνα με έρευνα για τους μεγαλύτερους εργοδότες στον πλανήτη.

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης στον κόσμο;
Το Βρετανικό Σύστημα Υγείας (National Health Service - NHS) βρίσκεται στο επίκεντρο μεγάλης πολιτικής διαμάχης σχετικά με τη μεταρρύθμισή του. Με αφορμή αυτήν τη μεγάλη συζήτηση, το πρακτορείο BBC μελετά τον ισχυρισμό ότι το NHS διαθέτει τον 3ο μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων στον πλανήτη, μετά τον κινεζικές ένοπλες δυνάμεις και τους Ινδικούς Σιδηροδρόμους και, κατά συνέπεια, παρουσιάζει τη διεθνή κατάταξη των μεγαλύτερων εργοδοτών στον κόσμο.

Προκύπτει λοιπόν ότι, όχι, η NHS δεν είναι ο 3ος μεγαλύτερος εργοδότης. Είναι ο 5ος μεγαλύτερος, με 1,7 εκατ. εργαζομένους στην Αγγλία, στην Ουαλία, στη Σκωτία και στη Βόρειο Ιρλανδία.

Στην 4η θέση κατατάσσεται η αμερικανική αλυσίδα fast food McDonald's με 1,9 εκατ. εργαζομένους. Πάντως, το 80% των εστιατορίων της αλυσίδας ανήκει σε franchises, οπότε περίπου 1,5 εκατ. από το σύνολο απασχολείται στην πραγματικότητα σε άλλες εταιρίες, αν και εξακολουθεί να φορά τη στολή της επιχείρησης.

Την 3η θέση την καταλαμβάνει η αμερικανική αλυσίδα supermarket Walmart, που απασχολεί 2,1 εκατ. εργαζομένους.

Ο δεύτερος εργοδότης στον κόσμο είναι ο «κόκκινος στρατός», οι ένοπλες δυνάμεις της Κίνας, που απασχολούν 2,3 εκατ. ανθρώπους.

Και την πρώτη θέση καταλαμβάνει το αμερικανικό Πεντάγωνο, το υπουργείο Αμύνης των ΗΠΑ, με αριθμό εργαζομένων 3,2 εκατομμύρια.

Βεβαίως, είναι πάρα πολύ δύσκολο να γίνουν αξιόπιστες συγκρίσεις. Για παράδειγμα, στους εργαζομένους του Πενταγώνου περιλαμβάνονται όχι μόνο οι ένοπλοι αλλά και οι πολίτες οι οποίοι εργάζονται στις εγκαταστάσεις.

Είναι πρακτικώς αδύνατον να βρεθεί ο αντίστοιχος αριθμός για τον κινεζικό στρατό, που στον αναφερόμενο αριθμό των 2,3 εκατ. εργαζομένων του δεν περιλαμβάνονται πολίτες, όπως στις ΗΠΑ.

Στην πραγματικότητα, αν στις μετρήσεις για τον αμερικανικό στρατό δεν περιλαμβάνονταν οι πολίτες, ο αριθμός θα έπεφτε στο 1,6 εκατ. και η κατάταξη του Πενταγώνου στην 7η θέση. Αν μετρούσαν και οι πολίτες στα κινεζικά στοιχεία, ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Κίνας θα ήταν αδιαμφισβήτητο Νο1.

Το βρετανικό σύστημα υγείας, λοιπόν, δεν έχει περισσότερους εργαζομένους από τη McDonald's, όμως έχει περισσότερους από τους Ινδικούς Σιδηροδρόμους, που πολλοί πίστευαν ότι θα περιλαμβανόταν στο Top 3, αλλά τελικά δεν καταλαμβάνει παρά την 8η θέση.

Ο λόγος για τον οποίο δεν περιλαμβάνονται οι Σιδηρόδρομοι της Κίνας στο Top 10 είναι επειδή υπάγονται σε διάφορους ξεχωριστούς οργανισμούς.

Κατά τα λοιπά, βεβαίως οι κινεζικοί οργανισμοί κυριαρχούν στη λίστα. Στο Νο10 κατατάσσεται η Hon Hai Precision Industry, η εταιρία ταϊβανέζικων ηλεκτρονικών προϊόντων, που κατασκευάζει πασίγνωστα προϊόντα όπως το iPad της Apple στα αχανή εργοστάσιά της στην Κίνα.


Λαμβάνοντας υπόψη λοιπόν τις διάφορες δυσκολίες στις μετρήσεις, η λίστα των μεγαλύτερων εργοδοτών του πλανήτη, όπως την αποτυπώνει το BBC, έχει ως εξής:

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ ΗΠΑ: 3,2 εκατομμύρια

ΚΙΝΕΖΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ: 2,3 εκατομμύρια

WALMART: 2,1 εκατομμύρια

McDONALD'S: 1,9 εκατομμύριο

ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ: 1,7 εκατομμύριο

ΕΘΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΚΙΝΑΣ: 1,6 εκατομμύριο

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΚΙΝΑΣ: 1,5 εκατομμύριο

ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΙ ΙΝΔΙΑΣ: 1,4 εκατομμύριο

ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΙΝΔΙΑΣ: 1,3 εκατομμύριο

HON HAI PRECISION INDUSTRY: 1,2 εκατομμύριο

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v