Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Weidmann: Να δούμε σχέση τραπεζών,κρατικού χρέους

Η ευρωζώνη πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της υπερφόρτωσης των τραπεζών με τα ομόλογα που εκδίδουν οι κυβερνήσεις τους, δήλωσε την Τρίτη ο Jens Weidmann της ΕΚΤ.

Weidmann: Να δούμε σχέση τραπεζών,κρατικού χρέους
Η ευρωζώνη πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της υπερφόρτωσης των τραπεζών με τα ομόλογα που εκδίδουν οι κυβερνήσεις τους, δήλωσε την Τρίτη ο Jens Weidmann της ΕΚΤ.

Όπως μεταδίδει το Reuters, o κ. Weidmann ανέφερε ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες της κρίσης χρέους, καθώς δημιουργεί ένα δεσμό που επιδεινώνει τη θέση των τραπεζών κάθε φορά που βουτάνε οι τιμές των ομολόγων και την ίδια ώρα επιστρέφει την πίεση στα ίδια τα κράτη.

"Ένα σημαντικό κανάλι μετάστασης υπήρξε η υπερβολική συγκέντρωση κρατικού χρέους στις αντίστοιχες εθνικές τράπεζες. Όταν το ρίσκο άρχισε να μεγεθύνεται, οι τράπεζες που διακρατούσαν μεγάλες ποσότητες κρατικού χρέους μετατράπηκαν σε ένα τεράστιο βάρος για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα" σημείωσε ο κ. Weidmann σε ομιλία του στη Φρανκφούρτη.

"Πρέπει να μάθουμε περισσότερα για το πώς να αντιμετωπίσουμε αυτό το δεσμό μεταξύ κρατών και τραπεζών" πρόσθεσε. 

Παράλληλα ο κ. Weidmann υποστήριξε ότι η ρύθμιση των χρηματαγορών δεν πρέπει να βασίζεται στις απαγορεύσεις και τα εμπόδια, ενώ τόνισε ότι οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να διατηρούν την ανεξαρτησία τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v