Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΚΤ: Ελληνική παρεμβολή στον overnight δανεισμό

Οι εμπορικές τράπεζες δανείστηκαν πάνω από 11,5 δισ. ευρώ σε overnight πιστώσεις από την ΕΚΤ, σε μια ξαφνική εκτίναξη του δανεισμού που πολλοί αναλυτές αποδίδουν στις ελλείψεις ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών.

ΕΚΤ: Ελληνική παρεμβολή στον overnight δανεισμό
Οι εμπορικές τράπεζες δανείστηκαν πάνω από 11,5 δισ. ευρώ σε έκτακτες overnight πιστώσεις από την ΕΚΤ επί δεύτερη συνεχόμενη μέρα την Τρίτη, σε μια ξαφνική εκτίναξη του δανεισμού που πολλοί αναλυτές αποδίδουν στις ελλείψεις ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών εξαιτίας «τεχνικών δυσλειτουργιών» στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης χρεών.

Οι τράπεζες αποφεύγουν κατά κανόνα να προσφύγουν στον εν λόγω μηχανισμό γιατί έχει επιτόκιο 0,75 μονάδες βάσης πάνω από το σύνηθες επιτόκιο δανεισμού της ΕΚΤ.

Οι traders της αγοράς χρήματος πιστεύουν ότι η ασυνήθιστη πρόσφατη αύξηση οφείλεται στην περίπλοκη συμφωνία που επέβαλε η ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα στο πλαίσιο της συμφωνίας αναδιοργάνωσης.

Το αρχικό σχέδιο πρόβλεπε να χρησιμοποιηθούν 35 δισ. ευρώ από ομόλογα του EFSF ως εγγύηση ώστε να συνεχίσει να δανείζει η ΕΚΤ τις τράπεζες με ελληνικά ομόλογα.

Όμως το σχέδιο διασαλεύτηκε όταν το EFSF δεν πρόλαβε εγκαίρως να μεταφέρει τα ομόλογα στην κεντρική τράπεζα. Οπότε η ΕΚΤ υποχρεώθηκε να εκδιώξει τις τράπεζες από τους μηχανισμούς και να τις παραπέμψει στον δανεισμό ELA μέσω της εθνικής κεντρικής τράπεζας.

Στις 8 Μαρτίου που ξανάνοιξε η ΕΚΤ την πόρτα στις ελληνικές εγγυήσεις, η χρήση του overnight δανεισμού εκτινάχθηκε πάνω από τα 15 δισ. ευρώ καθώς, σύμφωνα πάντα με τους παρατηρητές, οι τράπεζες έσπευσαν να καλύψουν τα κενά ρευστότητας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v