Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ernst&Young: Βλέπει ύφεση 0,5% για ευρωζώνη

Η Ernst & Young αναθεωρεί πτωτικά τις εκτιμήσεις της για το ΑΕΠ ευρωζώνης. Βλέπει συρρίκνωση 0,5% και δυσκολίες ρευστότητας για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με συνολικές ανάγκες αναχρηματοδότησης 2,5 τρισ. ευρώ για το 2012

Ernst&Young: Βλέπει ύφεση 0,5% για ευρωζώνη
Πτωτικά αναθεωρεί η Ernst & Young τις προβλέψεις της για την οικονομία της ευρωζώνης, εκτιμώντας ότι τα προγράμματα λιτότητας θα επιφέρουν μεγαλύτερο αντίκτυπο από ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Συγκεκριμένα, η Ernst & Young προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ της ευρωζώνης κατά 0,5% για το 2012 έναντι αρχικής εκτίμησης για μικρότερη συρρίκνωση 0,1%. Στο σχετικό email της εταιρείας προς τους πελάτης, αναφέρεται ότι επιβάλλεται αύξηση της φορολογίας σε χώρες όπως η Ελλάδα και Ολλανδία και πως η περικοπή των δημοσίων δαπανών στην προσπάθεια μείωσης των ελλειμμάτων θα οδηγήσει σε μείωση του ΑΕΠ της ευρωζώνης περισσότερο από 1 ποσοστιαία μονάδα τη διετία 2012-2013.

«Είναι αντικείμενο έντονης μακροοικονομικής και πολιτικής συζήτησης εάν αυτό είναι το αποτέλεσμα αυτοπροκαλούμενης ζημίας ή η αναπόφευκτη προϋπόθεση για μία βιώσιμη ανάκαμψη» γράφει ο Mark Otty της Ernst & Young.

Επισημαίνει παράλληλα, ότι τόσο ο δημόσιος όσο και ο ιδιωτικός τομέας αντιμετωπίζουν την ίδια «βασική πρόκληση»: να βρουν φέτος ρευστότητα εν μέσω αυτού του δυσμενούς περιβάλλοντος. H Ernst & Young άλλωστε, εκτιμά ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσουν φέτος χρέος ύψους 1,1 τρισ. ευρώ, ενώ οι επιχειρήσεις χρέος ύψους 1,4 τρισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v