Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνα: Μεταρρυθμίσεις "επειγόντως" ζητά ο Wen

Ο πρωθυπουργός της Κίνας ζήτησε άμεσα μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και τη διαμόρφωση του γουάν. Προειδοποίησε για τον κίνδυνο νέας πολιτιστικής επανάστασης εάν δεν αντιμετωπιστεί η κοινωνική αδικία.

Κίνα: Μεταρρυθμίσεις επειγόντως ζητά ο Wen
Υπάρχει «επείγουσα» ανάγκη για επιτάχυνση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων στην Κίνα, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Wen Jiabao, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την κοινοβουλευτική συνεδρίαση με βασικό θέμα στην ατζέντα την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων.

Επισημαίνεται ότι προ ημερών, ο πρωθυπουργός υποβάθμισε τον στόχο ανάπτυξης για το 2012 σε 7,5% έναντι αρχικής εκτίμησης στο 8%, ενώ για τον Φεβρουάριο η Κίνα κατέγραψε εμπορικό έλλειμμα ρεκόρ στα 31,5 δισ. ευρώ.

«Λόγω της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους και της συρρίκνωσης της εξωτερικής αγοράς, υπάρχουν πτωτικές πιέσεις στην κινεζική οικονομία. Υπό αυτές τις συνθήκες, υποβαθμίσαμε τον στόχο ανάπτυξης ώστε να επιτρέψουμε την διαρθρωτική προσαρμογή» δήλωσε ο κ. Wen

Προανήγγειλε επιτάχυνση οικονομικών μεταρρυθμίσεων και ως προς την συναλλαγματική αγορά, με μεγαλύτερη ελευθερία στη διακύμανση του νομίσματος ώστε να προστατευθεί η χώρα από τους κινδύνους που εγκυμονεί η αγορά ακινήτων αλλά και από τις έξωθεν πιέσεις.

Ο κ. Wen δήλωσε παράλληλα, ότι απαιτούνται αλλαγές και στο πολιτικό σύστημα της χώρας - ώστε να αντιμετωπιστούν τα οικονομικά προβλήματα- επισημαίνοντας ότι υπάρχει κοινωνική και νομική αδικία που δημιουργεί κύμα δυσαρέσκειας στην κινεζική αδικία. Προειδοποίησε μάλιστα ότι υπάρχει ο κίνδυνος για μία νέα πολιτιστική επανάσταση εάν η Κίνα δεν προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Διευκρίνισε ωστόσο ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν σταδιακά και ελεγχόμενα.

Επισημαίνεται ότι προς τα τέλη του έτους αλλάζει πλήρως η πολιτική ηγεσία στην Κίνα με αντικατάσταση τόσο του πρωθυπουργού Wen όσο και του προέδρου Hu Jintao.

Ο πρωθυπουργός της Κίνας, τόνισε μάλιστα ότι η υποβάθμιση του στόχου ανάπτυξης στο 7,5% ήταν «απαραίτητη» για να στηριχθεί η μεταμόρφωση της οικονομίας και η δημιουργία ευρύτερου πλούτου διατηρώντας υπό έλεγχο τον πληθωρισμό. Σε έκθεσή της που κοινοποιήθηκε σήμερα πάντως, η Standard & Poor’s προβλέπει ότι το κινεζικό ΑΕΠ θα αναπτυχθεί φέτος κατά 8,3%. ¨

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v