Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Ισπανία στο επίκεντρο του Eurogroup

Η Ισπανία αναμένεται να τεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο σημερινό Εurogroup, αμέσως μετά την υπογραφή του δεύτερου ελληνικού πακέτου.

Η Ισπανία στο επίκεντρο του Eurogroup
Η Ισπανία αναμένεται να τεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο σημερινό Εurogroup, αμέσως μετά την υπογραφή του δεύτερου ελληνικού πακέτου.

Όπως ανέφεραν ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο CNBC, οι δηλώσεις της ισπανικής κυβέρνησης για αναθεώρηση των δημοσιονομικών στόχων έχουν προκαλέσει έντονες ανησυχίες στις τάξεις του Eurogroup.

Μετά την ανακοίνωση ότι η προηγούμενη κυβέρνηση ξέφυγε από τους στόχους του 2011, η νέα κυβέρνηση πρόσθεσε και αυτή ότι δεν πρόκειται να επιτύχει τους στόχους που είχε συμφωνήσει με την Ε.Ε για το 2012.

"Η Ισπανία θα αποτελέσει αντικείμενο σοβαρών συζητήσεων σήμερα, τόσο για τον τρόπο όσο και για την ουσία των κυβερνητικών ανακοινώσεων" ανέφερε στο CNBC κυβερνητικός αξιωματούχος που συμμετέχει στις προετοιμασίες του Eurogroup.

Υπενθυμίζεται ότι η Ισπανία, η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, υπήρξε ένα από τα πρώτα κράτη που επέβαλε μέτρα λιτότητας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα προσαρμογής που είχε ανακοινώσει το 2010, σχεδίαζε να μειώσει το έλλειμμα στο 6% του ΑΕΠ το 2011, αλλά τελικά παρουσίασε έλλειμμα 8,5%.

Ενώ με βάση τη συμφωνία με τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών, το 2012 το έλλειμμα θα έπρεπε να βρίσκεται στο 4,4% του ΑΕΠ.

"Θα πρέπει να υποστούν αυστηρό έλεγχο, νομίζω ότι δεν υπάρχουν λόγοι για την αναπροσαρμογή του ελλείμματος φέτος" ανέφερε δεύτερος ευρωπαίος αξιωματούχος που συμμετείχε στις προεργασίες του Eurogroup.

Schaeuble: Η Ισπανία δεν είναι η επόμενη Ελλάδα

Εν τω μεταξύ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble σε ερώτηση για το αν η Ισπανία είναι η επόμενη Ελλάδα, απάντησε "Σε καμία περίπτωση. Η Ελλάδα είναι μια εντελώς μοναδική περίπτωση. Το είδαμε αυτό τα προηγούμενα χρόνια".

"Η Ισπανία έχει κάνει μεγάλη πρόοδο. Αυτό το βλέπουν και οι χρηματοπιστωτικές αγορές, αλλά οπωσδήποτε είμαστε ακόμα σε ένα δύσκολο μονοπάτι" πρόσθεσε ο κ. Schaeuble.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v