Ικανοποιημένος ο Trichet με την στρατηγική της ΕΚΤ

Η προσπάθεια της ΕΚΤ να διατηρήσει τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη υπό έλεγχο παρά ποικίλα σοκ που έχουν υποστεί οι αγορές, αποδείχθηκε εξαιρετικά επιτυχής, δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης της ευρωζώνης Jean-Claude Trichet.

Ικανοποιημένος ο Trichet με την στρατηγική της ΕΚΤ
Η προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να διατηρήσει τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη υπό έλεγχο παρά ποικίλα σοκ που έχουν υποστεί οι αγορές, αποδείχθηκε εξαιρετικά επιτυχής, δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης της ευρωζώνης Jean-Claude Trichet.

”Η εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής υπήρξε συνολικά πολύ επιτυχής. Ειδικότερα, κατόρθωσε να διατηρήσει τον πληθωρισμό υπό έλεγχο μέσα σε περιβάλλον έντονων αρνητικών σοκ και να συντηρήσει την προοπτική να παραμείνουν οι αυξήσεις τιμών ελεγχόμενες μακροπρόθεσμα.”

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη κινείται αυτό το διάστημα στο 2,4% εξαιτίας της εκτίναξης των τιμών του πετρελαίου. Ο στόχος της ΕΚΤ για την σταθερότητα τιμών τοποθετείται στο 2% το μέγιστο.

Ο Trichet τόνισε ότι η επιτυχής στρατηγική της ΕΚΤ έχει δημιουργήσει πολύ χαμηλά ονομαστικά και πραγματικά επιτόκια, που προσφέρουν στις οικονομίες των ”12” τις καλύτερες οικονομικές συνθήκες που υπήρξαν εδώ και πολύ καιρό.

Με την πολιτική της, η ΕΚΤ διασφαλίζει ότι τα κράτη μέλη δεν θα έρθουν αντιμέτωπα με μακρές περιόδους εξαιρετικά χαμηλού ή και αρνητικού τιμάριθμου, τόνισε ο τραπεζίτης.

Οι εκτιμήσεις του ρυθμιστή της νομισματικής πολιτικής της ευρωζώνης, που μεταδίδεται το πρακτορείο AFX News περιέχονται σε επιστολή του προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v