Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Ασία ξεπερνά την Ευρώπη σε αμυντικές δαπάνες

Οι αμυντικές δαπάνες της Ασίας θα ξεπεράσουν φέτος τις ευρωπαϊκές για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία, σύμφωνα με εκτίμηση κορυφαίου think-tank.

Η Ασία ξεπερνά την Ευρώπη σε αμυντικές δαπάνες
Οι αμυντικές δαπάνες της Ασίας θα ξεπεράσουν φέτος τις ευρωπαϊκές για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία, καθώς τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μειώνουν κάθετα τους αμυντικούς ισολογισμούς, ενώ αντίθετα οι κινεζικές δαπάνες επιταχύνονται, σύμφωνα με εκτίμηση κορυφαίου think-tank.

Το International Institute for Strategic Studies αναφέρει ότι οι αμυντικές δαπάνες της Ασίας αυξήθηκαν συνολικά 3,15% σε πραγματικά μεγέθη το 2011. Η Κίνα, η Ιαπωνία, η Ινδία, η Ν. Κορέα και η Αυστραλία κατέλαβαν πάνω από 80% των συνολικών ασιατικών δαπανών.

Το IISS τονίζει ότι μεγάλες επενδύσεις για την βελτίωση των αεροπορικών και ναυτικών δυνατοτήτων τους πραγματοποιούν ήδη η Αυστραλία, η Ινδονησία, η Μαλαισία, η Σιγκαπούρη, η Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ.

Αντιθέτως, οι ευρωπαϊκές αμυντικές δαπάνες παρουσιάζουν εντελώς διαφορετική εικόνα καθώς τα ευρωπαϊκά κράτη ανταποκρίνονται στις οικονομικές κρίσεις μειώνοντας του προϋπολογισμούς και περίπου 16 μέλη του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη προχώρησαν σε περικοπές αμυντικών δαπανών το διάστημα 2008-2010.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v