”Φαντομάδες” όλοι οι μάνατζερ της Yukos

Τα διοικητικά στελέχη της Yukos εγκαταλείπουν τη Ρωσία, καθώς φοβούνται για την ασφάλειά τους μετά το κύμα ερευνών και συλλήψεων των εισαγγελικών αρχών. ”Κανένα στέλεχος του δ.σ. της εταιρίας δεν βρίσκεται στη Ρωσία αυτή τη στιγμή” αναφέρουν πηγές.

”Φαντομάδες” όλοι οι μάνατζερ της Yukos
Τα ανώτατα στελέχη της Yukos εγκαταλείπουν τη Ρωσία, διότι φοβούνται για την ασφάλειά τους μετά το κύμα των συλλήψεων και των ενταλμάτων έρευνας που έχουν εκδώσει οι εισαγγελικές αρχές της χώρας για τους μάνατζερ του καταπονημένου πετρελαϊκού ομίλου.

”Κανένα στέλεχος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας δεν βρίσκεται στη Ρωσία αυτή τη στιγμή” αναφέρει στους ”Financial Times” πρόσωπο που γνωρίζει τις καταστάσεις.

Η Yukos έχει ”καταρρακωθεί”, καθώς της ζητούνται αναδρομικοί φόροι ύψους 20 δισ. δολαρίων και υποχρεώνεται σε πώληση της βασικής μονάδας παραγωγής της, με αποτέλεσμα να ”διοικείται πλέον με τηλεχειριστήριο,” όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η πηγή πληροφόρησης της εφημερίδας.

Φημολογείται ότι στις αρχές της εβδομάδας τα κορυφαία διοικητικά στελέχη του ομίλου πραγματοποίησαν σύσκεψη στο Λονδίνο.

Ο Bruce Misamore, οικονομικός διευθυντής της Yukos που έχει αμερικανική υπηκοότητα, δήλωσε από το Λονδίνο: ”Δεν πρόκειται να θυσιάσω τη ζωή μου στο βωμό της ρωσικής πολιτικής”. Συμπλήρωσε ότι δεν προτίθεται να επιστρέψει στη Μόσχα εάν δεν βεβαιωθεί ότι δεν κινδυνεύουν η ελευθερία και η ασφάλειά του.

Την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση ενέκρινε την υποχρεωτική πώληση της βασικής μονάδας της εταιρίας, της Yuganskneftegas, προς το υποτυπώδες ποσό των 8,6 δισ. δολαρίων, που είναι το μισό της ελάχιστης εκτιμώμενης αξίας της μονάδας.

Ωστόσο η διοίκηση αποφάσισε να μην αιτηθεί χρεοκοπίας, διότι εάν αιτηθεί χρεοκοπίας και οι εισαγγελείς θεωρήσουν ότι τα περιουσιακά στοιχεία είναι υψηλότερα από το χρέος, η εταιρία θα υποχρεωθεί σε εισαγγελική έρευνα.

Θυμίζουμε ότι οι βασικοί μέτοχοι της Yukos, Mikhail Khodorkovsky και Platon Lebedev, είναι προφυλακιστέοι αναμένοντας να δικαστούν για απάτη και φοροδιαφυγή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v