Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη πλατίνας 20% στο 2012 vs 9,5% του χρυσού

Η πλατίνα προσελκύει την βιομηχανία κοσμημάτων και «κλέβει» πελάτες από τον χρυσό και το λευκό πολύτιμο μέταλλο έχει πολύ καλύτερη χρηματιστηριακή εμφάνιση από το κίτρινο στο 2012.

Κέρδη πλατίνας 20% στο 2012 vs 9,5% του χρυσού
Η πλατίνα προσελκύει την βιομηχανία κοσμημάτων και «κλέβει» πελάτες από τον χρυσό, μετά την αναρρίχηση του κίτρινου μετάλλου σε επίπεδα ρεκόρ.

Ο χρυσός ξεπέρασε την πλατίνα κι έγινε το πιο ακριβό μέταλλο για την κοσμηματοποιία τον Αύγουστο, για πρώτη φορά μετά τον Δεκέμβριο 2008.

Η ζήτηση χρυσού στην κοσμηματοποιία μειώθηκε 3% πέρσι σύμφωνα με τα στοιχεία του World Gold Council, ενώ σύμφωνα με τις ανεπίσημες εκτιμήσεις, η χρήση της πλατίνας αυξήθηκε 1,8%.

Με την αναρρίχηση των τιμών του χρυσού σε επάλληλα επίπεδα ρεκόρ, η ελκυστικότητα της πλατίνας αυξάνεται, με κύρια ώθηση από την Κίνα, που καταλαμβάνει το 68% της κατανάλωσης του λευκού πολυτίμου μετάλλου.

Η αγορά εκτιμά την πλατίνα ως πολυτιμότερη από τον χρυσό, καθώς είναι σπανιότερο μέταλλο και πιο ακριβό στην εξόρυξη. Αυτή η παραδοσιακή σχέση ανατράπηκε με την αναρρίχηση του χρυσού και τον Σεπτέμβριο μια ουγκιά πλατίνας αντιστοιχούσε σε 0,86 ουγκιές χρυσού, που είναι ο χαμηλότερος συντελεστής 26 ετών.

Η σχέση όμως και πάλι ανατρέπεται το τελευταίο διάστημα και από τις αρχές του έτους, η πλατίνα έχει πολύ καλύτερη εμφάνιση από τον χρυσό, με άνοδο 20,6% στο 2012 σε σχέση με 9,5% του κίτρινου μετάλλου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v