Ιταλία: Οι φόροι απογοήτευσαν τους καταναλωτές

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ιταλία υποχώρησε απρόσμενα για πρώτη φορά σε έξι μήνες τον Νοέμβριο, μετά την αναβολή των φορολογικών περικοπών που είχε υποσχεθεί ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Ιταλία: Οι φόροι απογοήτευσαν τους καταναλωτές
Η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ιταλία υποχώρησε απρόσμενα για πρώτη φορά σε έξι μήνες τον Νοέμβριο, μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι ότι αναβάλλονται οι φορολογικές περικοπές που ήθελε να προωθήσει για να αναπτερώσει τις καταναλωτικές δαπάνες.

Η στατιστική υπηρεσία Isae ανακοίνωσε ότι ο δείκτης εμπιστοσύνης που προκύπτει από έρευνα σε 2.000 νοικοκυριά μειώθηκε σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση στις 103,9 μον. έναντι του υψηλού έτους των 105,6 μον. τον Οκτώβριο. Οι οικονομολόγοι περίμεναν 105,7 μονάδες.

Στις αρχές Νοεμβρίου ο Ιταλός πρωθυπουργός υπέκυψε στις πιέσεις των εταίρων του στην κυβέρνηση συνασπισμού και ανέβαλε το φορολογικό πρόγραμμα που προωθούσε, αλλά λίγες ημέρες αργότερα, καθώς η δημοτικότητά του έδειχνε στις δημοσκοπήσεις βύθιση, απείλησε με παραίτηση και πρόωρες εκλογές εάν δεν εγκριθούν τα μέτρα.

Η έρευνα της Isae πραγματοποιήθηκε στο μεσοδιάστημα πριν αποφασίσει ο Σ. Μπερλουσκόνι να προωθήσει ”πάση θυσία” τις περικοπές των φόρων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v