Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πορτογαλία: Δεν θέλουμε νέο πακέτο στήριξης

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας δηλώνει ότι δεν επιδιώκει νέο πακέτο στήριξης, αλλά διαβεβαιώνει πως θα της δοθεί εάν χρειαστεί. Αναθεωρεί πτωτικά τις προβλέψεις για το ΑΕΠ. Βλέπει ύφεση 3,3% για το 2012.

Πορτογαλία: Δεν θέλουμε νέο πακέτο στήριξης
"Δεν θα ζητήσουμε περισσότερα χρήματα" δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας Vitor Gaspar ανακοινώνοντας παράλληλα, ότι το κλιμάκιο της τρόικας θα εισηγηθεί την εκταμίευση της επόμενης δόσης του πακέτου στήριξης.

Πράγματι, λίγη ώρα αργότερα, οι εκπρόσωποι ΔΝΤ και ΕΕ έδωσαν το πράσινο φως για την εκταμίευση, δηλώνοντας ότι το πρόγραμμα προσαρμογής βρίσκεται σε "σωστή τροχιά."

Ο Πορτογάλος υπουργός δήλωσε: "Δεν θα υπάρξει κανένα άλλο μήνυμα από την κυβέρνησή μας πέρα από την τήρηση των όρων του προγράμματος". Έσπευσε ωστόσο, να συμπληρώσει ότι εάν ο στόχος για επιστροφή στην αγορά ομολόγων το δεύτερο εξάμηνο του 2013 αποδειχθεί ανέφικτος από εξωτερικές συνθήκες, τότε "οι ξένοι πιστωτές έχουν δείξει την διαθεσιμότητά τους να παράσχουν επιπλέον στήριξη εφόσον χρειαστεί".

Ως προς την έκθεση της τρόικας, «το αποτέλεσμα είναι θετικό παρά τις μη ενθαρρυντικές συνθήκες. Η αποστολή της τρόικας επιβεβαίωσε ότι πληρούμε τα κριτήρια που ζητήθηκαν» δήλωσε ο Vitor Gaspar.

Παρά ταύτα, η κυβέρνηση της Λισαβόνας αναγκάστηκε να αναθεωρήσει επί τα χείρω τις προβλέψεις της για το 2012. Πλέον προβλέπεται ύφεση στο 3,3% έναντι αρχικής εκτίμησης στο 3%. Η ανεργία εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 14,5%.

Ο κ. Gaspar όμως, δηλώνει ότι η Πορτογαλία εμμένει στον στόχο ελλείμματος 4,5% του ΑΕΠ. «Η επιστροφή της Πορτογαλίας στις αγορές θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή του πακέτου στήριξης» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας.

"Πράσινο φως" από την τρόικα

Οι διεθνείς πιστωτές της Πορτογαλίας πράγματι κατέληξαν λίγο αργότερα, ότι το πρόγραμμα προσαρμογής που συνοδεύει το πακέτο διάσωσης 78 δισ. ευρώ είναι «σε σωστή τροχιά» αν και προειδοποίησαν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν πτωτικοί κίνδυνοι.

Οι πιστωτές από την ΕΕ και το ΔΝΤ συνέστησαν την εκταμίευση της νέας δόσης του δανείου, που ανέρχεται στα 14,6 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v