Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισπανία και Πορτογαλία "τιμούν" τα ομόλογα Co-Cos

Μια νέα γενιά τραπεζικών ομολόγων που μετατρέπονται σε μετοχές αν η τράπεζα συναντήσει προβλήματα, γίνεται η καλύτερη επιλογή ορισμένων νοτιοευρωπαϊκών κυβερνήσεων για να βοηθήσουν τις τράπεζές τους.

Ισπανία και Πορτογαλία τιμούν τα ομόλογα Co-Cos
Μια νέα γενιά τραπεζικών ομολόγων που μετατρέπονται σε μετοχές αν η τράπεζα αντιμετωπίσει προβλήματα, γίνεται η καλύτερη επιλογή ορισμένων νοτιοευρωπαϊκών κυβερνήσεων για να βοηθήσουν τις τράπεζές τους.

Τα εργαλεία αυτά, γνωστά ως "contingent convertibles," («ενδεχόμενα μετατρέψιμα») άρχισαν να έρχονται στο επίκεντρο της προσοχής εξαιτίας της κρίσης κι έχουν ήδη εκδοθεί από ορισμένες τράπεζες. Αποκαλούνται "co-cos," και πωλούνται με την μορφή ομολόγου με κουπόνι, που μετατρέπεται σε μετοχή στην περίπτωση που οι κεφαλαιακοί συντελεστές της τράπεζες υποχωρήσουν κάτω από συγκεκριμένα επίπεδα.

Οι κυβερνήσεις Ισπανίας και Πορτογαλίας θεωρούν ότι με αυτά τα εργαλεία, μπορούν να βοηθήσουν τις πιο αδύναμες τράπεζές τους και να αποφύγουν την απευθείας διάσωσης.

Η Μαδρίτη τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει co-cos από τράπεζες, αλλά δεν έχει αποσαφηνιστεί ποιοι οίκοι θα τα εκδώσουν. Στην Πορτογαλία, δύο μεγάλες τράπεζες αναμένεται να εισάγουν τέτοια εργαλεία για να αντεπεξέλθουν στις κεφαλαιακές απαιτήσεις των ρυθμιστικών αρχών.

Τα co-cos βοηθούν τις τράπεζες γιατί ενισχύουν τους συντελεστές κεφαλαιακής επάρκειας σε όσες δεν είναι αρκετά υγιείς ώστε να προσελκύσουν ιδιωτικές επενδύσεις.

Οι επικριτές υπογραμμίζουν ότι τα επιτόκια τα οποία φέρουν αυτά τα χρεόγραφα, που στην περίπτωση της Ισπανίας υπολογίζονται στο 8%, θα συρρικνώσουν περαιτέρω τον τραπεζικό δανεισμό, σε αντίθεση με τον στόχο τους, που είναι η στήριξη της ρευστότητας.

Ορισμένοι επενδυτές και τράπεζες είναι επίσης σκεπτικοί. Ενας φόβος είναι ότι, καθώς τα ομόλογα θα φτάνουν στο σημείο μετατροπής, οι μετοχικοί επενδυτές μπορεί να το θεωρήσουν δυσοίωνο σημάδι και να πουλήσουν, προκαλώντας πτωτικό σπιράλ στην τιμή της μετοχής.

Πάντως ορισμένες μεγάλες τράπεζες όπως η Lloyds Banking και η Credit Suisse έχουν εισάγει μεγάλα ποσά co-cos τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, εκτός των ισπανικών τραπεζών, δύο από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Πορτογαλίας, (η Banco Comercial Portugues και η Banco BPI) αναμένεται να εισάγουν τα νέα εργαλεία για να αντεπεξέλθουν στις κεφαλαιακές απαιτήσεις των ρυθμιστικών αρχών μέχρι τον Ιούνιο που είναι η διορία, πουλώντας co-cos σε αντάλλαγμα για κρατική βοήθεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v