Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο ευρωπαϊκός Νότος αντιδρά στη λιτότητα

Πρωτοφανής διαδήλωση κατά της λιτότητας στη Λισαβόνα. Περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους. Γενική απεργία στις 19 Φεβρουαρίου στην Ισπανία καθώς συνασπίζονται οι συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Ο ευρωπαϊκός Νότος αντιδρά στη λιτότητα
Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις του ευρωπαϊκού Νότου στα προγράμματα λιτότητας με τις μαζικές διαδηλώσεις στην Πορτογαλία και τις προγραμματισμένες γενικές απεργίας στην Ισπανία.

Στη Λισαβόνα περίπου 300.000 άνθρωποι εκτιμάται ότι κατέβηκαν στους δρόμους το Σάββατο, μόλις τέσσερις ημέρες πριν από την άφιξη του κλιμακίου της τρόικας στην Πορτογαλία για την αξιολόγηση της πορείας του προγράμματος. Διαδηλωτές έφταναν στη Λισαβόνα από κάθε γωνιά της χώρας με πανό στα οποία αναγραφόταν «η μάχη συνεχίζεται». Αναλυτές κάνουν λόγο για πρωτοφανή σε όγκο διαδήλωση, που στέλνει σαφέστατο μήνυμα στην Ε.Ε. και στο ΔΝΤγια τις διαθέσεις της κοινής γνώμης και των συνδικάτων στην Πορτογαλία.

Στην Ισπανία, οι δύο μεγαλύτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις εξήγγειλαν γενική απεργία για τις 19 Φεβρουαρίου κατά των μέτρων λιτότητας και κυρίως των αλλαγών στην αγορά εργασίας που αποφασίστηκαν την Παρασκευή από τη νέα κυβέρνηση. Μεταξύ άλλων, τα μέτρα περιορίζουν δραματικά την αποζημίωση απόλυσης, από 45 ημέρες για κάθε έτος εργασίας σε 20, εάν η απόλυση γίνεται για οικονομικούς λόγους. Επισημαίνεται ότι η Ισπανία αντιμετωπίζει πολύ μεγαλό πρόβλημα ανεργίας καθώς το ποσοστό έχει εκτοξευθεί στο 23,5%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v