Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κλίντον: "Παρωδία" το σινορωσικό βέτο για Συρία

Πυρετώδης διπλωματική κινητικότητα μετά το βέτο Ρωσίας και Κίνας στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Συρία. ΗΠΑ, Γαλλία και Γερμανία οργανώνουν σώμα χωρών κατά τα πρότυπα της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη.

Κλίντον: Παρωδία το σινορωσικό βέτο για Συρία
Έντονο προβληματισμό και πυρετώδη διπλωματική κινητικότητα έχει προκαλέσει το βέτο Ρωσίας και Κίνας στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Συρία που θα ασκούσε πιέσεις παραίτησης στον πρόεδρο Μπασάρ αλ – Άσαντ. Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον κάνει λόγο για «παρωδία» ενώ ήδη οργανώνονται πρωτοβουλίες για την δημιουργία μίας ομάδας «φίλων της δημοκρατικής Συρίας» κατά τα πρότυπα της «ομάδας επαφής» που είχε συσταθεί για τη Λιβύη.

«Αυτές οι χώρες που αρνήθηκαν να υποστηρίξουν το σχέδιο του Αραβικού Συνδέσμου φέρουν την πλήρη ευθύνη για την προστασία της βάρβαρης μηχανής στη Δαμασκό» δήλωσε η Χίλαρι Κλίντον, τονίζοντας ότι αυτό που συνέβη στα Ηνωμένα Έθνη ήταν μία «παρωδία». «Θα συνεργαστούμε με τους φίλους μιας δημοκρατικής Συρίας σε όλον τον κόσμο για να στηρίξουμε τα ειρηνικά, πολιτικά σχέδια της αντιπολίτευσης για την αλλαγή» κατέληξε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Νικολά Σαρκοζί ο οποίος δήλωσε ότι δεν εγκαταλείπει την προσπάθεια και διαβουλεύεται με αραβικές και ευρωπαϊκές χώρες για τη δημιουργία μιας ομάδας επαφής για τη Συρία. «Θα βοηθήσουμε τη συριακή αντιπολίτευση να διαρθρωθεί, να οργανωθεί, η Ευρώπη θα σκληρύνει τις κυρώσεις που επιβάλλονται στο συριακό καθεστώς και μετά θα προσπαθήσουμε να αυξήσουμε αυτή τη διεθνή πίεση και θα έρθει μια στιγμή που το καθεστώς θα αναγκαστεί να διαπιστώσει ότι είναι πλήρως απομονωμένο και ότι δεν μπορεί να συνεχίσει», δήλωσε ο Αλάν Ζιπέ, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας

Διεθνή ομάδα επαφής για την περίπτωση της Συρίας ζήτησε να συσταθεί και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβελε , καλώντας μάλιστα Τουρκία και Αραβικό Σύνδεσμο να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο.

Ο Μοχάμεντ Λουλισκί, πρεσβευτής του Μαρόκου στον ΟΗΕ, του μοναδικού αραβικού μέλους του δεκαπενταμελούς Σ.Α. του ΟΗΕ, εξέφρασε τη "μεγάλη λύπη και απογοήτευσή" του που η Μόσχα και το Πεκίνο ένωσαν τις δυνάμεις τους για να ακυρώσουν το ψήφισμα. Για τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, «η Ρωσία και η Κίνα δεν ψηφίσαν λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικότητες, αλλά εναντίον της Δύσης (...) και θα πρέπει να συζητήσουμε τώρα για τη χρήση του δικαιώματος του βέτο», σημείωσε.

Η Ρωσία ωστόσο, δηλώνει αμετακίνητη και κινητοποιείται δυναμικά στην αντίθετη κατεύθυνση. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ θα μεταβεί στη Συρία την Τρίτη για να ζητήσει άμεση υλοποίηση των «απαραίτητων δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων». Η Ρωσία «έχει την πρόθεση να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την ταχεία σταθεροποίηση της κατάστασης στη Συρία μέσω της ταχείας εφαρμογής των απαραίτητων δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων», αναφέρει το ρωσικό υπουργείο.


Nέος βομβαρδισμός στη Χομς

Τα διεθνή πρακτορεία μεταδίδουν ότι οι κρατικές δυνάμεις βομβαρδίζουν εκ νέου την πόλη Χομς και αναφέρουν μεγάλη έκρηξη σε πετρελαιαγωγό της περιοχής. Σύμφωνα με το Reuters, ο βομβαρδισμός ξεκίνησε στις 6 το πρωί και υπάρχουν τουλάχιστον 50 νεκροί. Επισημαίνεται ότι τα ξημερώματα του Σαββάτου, περισσότεροι από 260 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Χομς, στην πιο αιματηρή σύγκρουση που σημειώθηκε στη Συρία, από την έναρξη της επανάστασης κατά του καθεστώτος Άσαντ. Εικόνες που μετέδωσαν τα τηλεοπτικά δίκτυα αλ Αραμπίγια και αλ Τζαζίρα δείχνουν δεκάδες άψυχες σορούς στο έδαφος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v