Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Κίνα εξετάζει μεγαλύτερη στήριξη της ευρωζώνης

Ο πρωθυπουργός της Κίνας Wen Jiabao δήλωσε ότι η χώρα του επιθυμεί να συνεισφέρει στα ευρωπαϊκά προγράμματα διάσωσης, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι δεν προτίθεται ούτε δύναται «να αγοράσει την Ευρώπη», όπως δηλώνουν ορισμένοι.

Η Κίνα εξετάζει μεγαλύτερη στήριξη της ευρωζώνης
Η κυβέρνηση της Κίνας εξετάζει τις επιλογές χρηματοδότησης του προσωρινού μηχανισμού EFSF και του διαδόχου του ESM, μέσω του IMF, για να συμβάλει στη σταθεροποίηση της ευρωζώνης, δήλωσε ο Κινέζος πρωθυπουργός Wen Jiabao, χθες, ύστερα από συνάντησή του με τη Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel, στο Πεκίνο.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν την Κίνα, που είναι ο μεγαλύτερος κάτοχος συναλλαγματικών αποθεμάτων παγκοσμίως. Η Κίνα είχε δηλώσει προηγουμένως ότι χρειάζεται περισσότερες πληροφορίες σχετικά με οποιοδήποτε σχέδιο ώστε να συνεισφέρει στη σταθεροποίηση της ζώνης του ευρώ.

Οι δηλώσεις του Κινέζου πρωθυπουργού έγιναν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τη Γερμανίδα καγκελάριο, η οποία επισκέπτεται επισήμως το Πεκίνο έως αύριο.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι η χώρα του επιθυμεί να συνεργαστεί με την Ευρώπη για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, αλλά πρόσθεσε:

“Ορισμένοι λένε ότι αυτό σημαίνει πως η Κίνα θέλει να αγοράσει την Ευρώπη”. “Η Κίνα δεν έχει αυτήν την πρόθεση, αλλά ούτε και τη δυνατότητα”, υπογράμμισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v