Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Gross: Τα χαμηλά επιτόκια δεν αποτρέπουν λιτότητα

Η πολιτική των υπερβολικά χαμηλών επιτοκίων που ακολουθούν οι κεντρικές τράπεζες, ανάμεσα τους και η Fed, δεν οδηγεί αναγκαστικά σε αύξηση των πιστώσεων και ανάληψη ρίσκου, εκτιμά ο Bill Gross της Pimco.

Gross: Τα χαμηλά επιτόκια δεν αποτρέπουν λιτότητα
Η πολιτική των υπερβολικά χαμηλών επιτοκίων που ακολουθούν οι κεντρικές τράπεζες, ανάμεσα τους και η Fed, ενδέχεται να σκοτώσουν αντί να ενισχύσουν την πιστωτική επέκταση, ανέφερε την Τετάρτη ο Bill Gross της Pimco.

"Οι νομισματικές και δημοσιονομικές υπερβολές φέρουν υπερβολικό κόστος" έγραψε την Τετάρτη ο Gross στην ιστοσελίδα της Pimco.

"Πρόθεση μου είναι να προειδοποιήσω εσένα, τον αναγνώστη, για τους σημαντικούς κινδύνους που μπορεί να πλήξουν μια παγκόσμια οικονομία και χρηματοοικονομική αγορά, που συνεχίζουν να λειτουργούν με την πεποίθηση ότι η φθηνή και άφθονη πίστωση από την κεντρική τράπεζα αποτελεί πάντα μια θετική δυναμική" σημείωσε ο κ. Gross.

Υπενθυμίζεται ότι η Fed αγόρασε $2,3 τρισ. χρέους σε δύο γύρους ποσοτικής χαλάρωσης γνωστούς ως QE1 και QE2, ενώ τον προηγούμενο μήνα ανακοίνωσε ότι θα διατηρήσει τα επιτόκια κοντά στο μηδέν τουλάχιστον μέχρι το 2014.

Σύμφωνα με τον κ. Gross τόσο χαμηλά επιτόκια δεν οδηγούν πάντα τους επενδυτές στην ανάληψη μεγαλύτερου κινδύνου και στην αγορά μετοχών ή κατοικιών.

Όταν οι επενδυτές ανησυχούν περισσότερο για την επιστροφή των χρημάτων τους και όχι για τα κέρδη από την επένδυση τους, η ρευστότητα που παρέχουν οι κεντρικές τράπεζες παγιδεύεται σε στρώματα, τραπεζικούς λογαριασμούς και ομόλογα.

"Ζούμε το τέλος της αφθονίας και τη γέννηση της λιτότητας, για μεγάλο χρονικό διάστημα" υπογράμμισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v