Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρω-τράπεζες: Θέλουν δάνεια σε εθνικό νόμο

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες ζητούν από εγχώριες επιχειρήσεις να αιτούνται κοινοπρακτικά δάνεια υπό την εθνική νομοθεσία και όχι υπό την βρετανική, ώστε να μπορούν να αντλήσουν φθηνότερη χρηματοδότηση από την ΕΚΤ.

Ευρω-τράπεζες: Θέλουν δάνεια σε εθνικό νόμο
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες ζητούν από εγχώριες επιχειρήσεις να αιτούνται κοινοπρακτικά δάνεια υπό την εθνική νομοθεσία και όχι υπό τον βρετανικό νόμο. Στόχος οι τράπεζες να μπορούν να αντλήσουν φθηνότερη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με πηγές από τον τραπεζικό κλάδο.

Η ΕΚΤ διεύρυνε τον Δεκέμβριο τον μηχανισμό μακροπρόθεσμης επαναγοράς ομολόγων, ώστε να μπορεί να προσφέρει φθηνότερο και πιο μακροχρόνιο ρευστό στις τράπεζες, λαμβάνοντας σε αντάλλαγμα εγγυήσεις.

Αποδεκτά ως εγγυήσεις όμως γίνονται μόνο τα δάνεια που εγγράφονται βάση εθνικής νομοθεσίας. Τα δάνεια βρετανικής νομοθεσίας δεν είναι αποδεκτά.

Σύμφωνα με τις πηγές, το δάνειο επαναχρηματοδότησης 2 δισ. ευρώ που ζήτησε πρόσφατα η ιταλική ενεργειακή Enel παρουσιάστηκε υπό την ιταλική νομοθεσία, ενώ κορυφαίες ισπανικές επιχειρήσεις όπως η Gas Natural επίσης συζητούν παρόμοιο δανεισμό.

Η κίνηση πάντως προκαλεί ανησυχίες σε άλλες διεθνείς τράπεζες, καθώς προκαλεί μεγαλύτερη διασπορά στην αγορά κοινοπρακτικών δανείων και περιπλέκει ακόμα περισσότερο της διαδικασίες δανεισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v