Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κοντά στο 1% το Euribor χάρη στην ρευστότητα ΕΚΤ

Ο διατραπεζικός δανεισμός μεταξύ των τραπεζών της ευρωζώνης διολίσθησε στα χαμηλότερα επίπεδα 11 μηνών, με το τρίμηνο Euribor να πέφτει προς το 1%.

Κοντά στο 1% το Euribor χάρη στην ρευστότητα ΕΚΤ
Ο διατραπεζικός δανεισμός μεταξύ των τραπεζών της ευρωζώνης διολίσθησε στα χαμηλότερα επίπεδα 11 μηνών, καθώς η πρόσφατη «ένεση ρευστότητας» ύψους σχεδόν μισού τρισ. ευρώ από την ΕΚΤ με τριετή δανεισμό, όπως και η προοπτική για περαιτέρω ρευστότητα μέσα στον Φεβρουάριο, συνέχισαν να πιέζουν τα επιτόκια προς το 1%.

Η διοχέτευση 489 δισ. ευρώ μακροπρόθεσμης ρευστόστηας από την ΕΚΤ, έχει ωθήσει το ποσό της υπερβάλλουσας ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα σε επίπεδα ρεκόρ (υπολογίζεται από το Reuters στα 490 δισ. ευρώ) και ασκεί έντονες πιέσεις στα διατραπεζικά επιτόκια.

«Γεμάτες» μακροπρόθεσμη κεφάλαια, οι τράπεζες έλαβαν 116 δισ. ευρώ στον εβδομαδιαίο μηχανισμό επαναχρηματοδότησης κεφαλαίων της ΕΚΤ την Τρίτη, λιγότερα απ΄ όσα αναμενόταν.

Το τρίμηνο επιτόκιο Euribor, το «βαρόμετρο» του κόστους για τον μη εξασφαλισμένο τραπεζικό δανεισμό, διολίσθησε σήμερα στο 1,115% από 1,125%, στα χαμηλότερα επίπεδα από πέρσι τον Μάρτιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v