Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Μπλόκο" ΕΕ στο deal D. Boerse-NYSE Euronext

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή "μπλοκάρει" την προσφορά της Deutsche Boerse για απόκτηση του NYSE Euronext, όπως μεταδίδει το Reuters.

Μπλόκο ΕΕ στο deal D. Boerse-NYSE Euronext
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή "μπλοκάρει" την προσφορά της Deutsche Boerse για απόκτηση του NYSE Euronext, όπως μεταδίδει το Reuters.

Σε σχετική του ανακοίνωση το NYSE Euronext ανέφερε ότι θα επιστρέψει στους μετόχους του 550 εκατ. δολάρια και θα αναζητήσει τρόπους για να αναπτύξει τις δραστηριότητές του στον τομέα των Παραγώγων. "Το NYSE Euronext ανακοίνωσε την πρόθεσή τους να συνεχίσει το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους 550 εκατ. δολαρίων μετά τον τερματισμό της συμφωνίας συγχώνευσης και μετά την ανακοίνωση των οικονομικών του στοιχείων για το δ' τρίμηνο και το σύνολο της χρήσης 2011, στις 10 Φεβρουαρίου 2012"

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το Bloomberg, η διαπραγμάτευση των μετοχών του NYSE Euronext ανεστάλη, εν αναμονή των σχετικών ανακοινώσεων.

To παρασκήνιο πριν από την απόφαση

Ο Χουακίμ Αλμούνια κέρδισε την έγκριση της πρότασης του να απαγορευτεί η συγχώνευση. Ο επίτροπος θεωρεί ότι το ντιλ θα μπορούσε να δημιουργήσει μια «κυρίαρχη δύναμη» στις χρηματιστηριακές αγορές η οποία θα μείωνε τον ανταγωνισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες των FT που επικαλούνται ανώτατες πηγές της Ε.Ε. η απόφαση πάρθηκε μετά από μια θυελλώδη συνεδρίαση μεταξύ των επιτρόπων όταν η πλευρά της μειοψηφίας αντέκρουσε τα επιχειρήματα υποστηρίζοντας ότι το μπλόκο στην συγχώνευση ουσιαστικά σταματά την προσπάθεια να δημιουργηθούν «ευρωπαϊκοί πρωταθλητές» στην παγκόσμια αγορά.

Η απόφαση έρχεται ακριβώς ένα χρόνο μετά τη διατύπωση της πρότασης, όταν τα δυο γκρουπ ανακοίνωσαν την πρόθεση τους να δημιουργήσουν την μεγαλύτερη πλατφόρμα συναλλαγών παγκοσμίως για εισαγωγές εταιρειών και παράγωγα.

Οι δυο πλευρές, όμως, φαίνεται πως υποτίμησαν το αυξανόμενο κύμα κατά της δημιουργίας μονοπωλιακών καταστάσεων που διαπνέει πλέον τις Βρυξέλλες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v