Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρωζώνη: Σε ιστορικό υψηλό παραμένει η ανεργία

Στο ιστορικό υψηλό του 10,4% παρέμεινε η ανεργία στην ευρωζώνη τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Στο 19,2% στην Ελλάδα, στο 47,2% για νέους. Σε χαμηλό 20ετίας η ανεργία στη Γερμανία.

Ευρωζώνη: Σε ιστορικό υψηλό παραμένει η ανεργία
Στο 10,4% παρέμεινε η ανεργία στην ευρωζώνη τον Δεκέμβριο του 2011, διατηρώντας το ιστορικό υψηλό του Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Στο 9,9% ανήλθε η ανεργία στην Ε.Ε., επίσης διατηρώντας το ποσοστό του Νοεμβρίου, από 9,8% τον Οκτώβριο του 2011.

Στην Ελλάδα, η ανεργία εκτινάχθηκε στο 19,2%, το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην ευρωζώνη μετά την Ισπανία, όπου κινείται στο 22,7%.

Ιδιαίτερα αυξημένος εμφανίζεται και ο δείκτης ανεργίας για τους νέους κάτω των 25 ετών στη χώρα, ο οποίος ανέρχεται στο 47,2%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.  


Χαμηλό 20ετίας στη Γερμανία - Υψηλό 8ετίας στην Ιταλία

Η απασχόληση στην Ευρώπη κινείται σε διαφορετικές ταχύτητες. Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο δεκαετιών υποχώρησε η ανεργία στη Γερμανία τον Ιανουάριο, ενώ στην Ιταλία τον Δεκέμβριο εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ ετών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εργασίας της Γερμανίας, το ποσοστό ανεργίας τον Ιανουάριο διαμορφώθηκε στο 6,7%, ενώ ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 34.000 άτομα στα 2,85 εκατ., καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μείωση από τον Μάρτιο. Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν μείωση του αριθμού των ανέργων κατά 10.000 άτομα.

Αντιθέτως, τα μέτρα λιτότητας που λαμβάνονται στην Ιταλία οδήγησαν σε αύξηση της ανεργίας στο 8,9%, στο υψηλότερο σημείο από τον Ιανουάριο του 2004, έναντι 8,8% τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας. Οι αναλυτές, από την πλευρά τους, ανέμεναν μείωση της ανεργίας στο 8,7%.


Σε επίπεδα 1974 η ανεργία στην Κύπρο

Για πρώτη φορά η ανεργία στην Κύπρο έφθασε τον Δεκέμβριο του 2011 στο 9,3% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, κλείνοντας το χειρότερο έτος στην αγορά εργασίας από το 1974.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, επικαλούμενο το ΡΙΚ, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat, τον Δεκέμβριο του 2011 το ποσοστό ανεργίας ανήλθε στο 9,3%, έναντι 9% τον Νοέμβριο και 6,1% τον Δεκέμβριο του 2010.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζουν οι νέοι, αφού ακόμα και αυτοί με υψηλό μορφωτικό επίπεδο αδυνατούν να βρουν εργασία. Το ποσοστό των ανέργων, ηλικίας κάτω των 25 ετών, έφτασε το 25,8%. Τον ίδιο μήνα, το ποσοστό των ανέργων γυναικών στην Κύπρο ανήλθε στο 9,1%, από 8,8% τον Νοέμβριο, ενώ των ανδρών στο 9,5%, από 9,2%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v