Νίκη ΗΠΑ στον ΠΟΕ κατά της ”φέτας”

Ο ΠΟΕ αποδέχτηκε κατ’αρχήν την διαμαρτυρία ΗΠΑ και Αυστραλίας κατά των ευρωπαϊκών ρυθμίσεων προστασίας τροφίμων με ονομασία προέλευσης, όπως το τυρί ”φέτα” και το χοιρομέρι ”Πάρμα”.

Νίκη ΗΠΑ στον ΠΟΕ κατά της ”φέτας”
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου αποδέχτηκε την διαμαρτυρία που κατέθεσαν ΗΠΑ και Αυστραλία εναντίον των ευρωπαϊκών ρυθμίσεων με τις οποίες προστατεύονται τρόφιμα με ονομασία προέλευσης, όπως το τυρί ”φέτα” και το χοιρομέρι ”Πάρμα”, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στον οργανισμό.

Η απόφαση του ΠΟΕ συνιστά μεγάλη νίκη για αμερικανές εταιρίες όπως η Kraft Foods, η General Mills, η Anheuser-Busch, οι οποίες ζητούν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τις εν λόγω ονομασίες σε προϊόντα που πωλούν στην Ευρώπη.

Σε προκαταρκτική απόφαση που κοινοποιήθηκε προ διημέρου, ο ΠΟΕ κρίνει ότι οι ρυθμίσεις με τις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση προστατεύει τις ονομασίες προέλευσης 600 και πλέον προϊόντων συνιστούν διάκριση εις βάρος των εκτός Ευρώπης παραγωγών –όπως των καλλιεργητών της πατάτας ”Αϊντάχο” - οι οποίοι δεν έχουν δικαίωμα κατοχύρωσης της ονομασίας προέλευσής τους στην ευρωπαϊκή αγορά.

Οι δύο πλευρές, ΗΠΑ και ΕΕ, έχουν δικαίωμα σχολιασμού της απόφασης πριν ο ΠΟΕ καταλήξει σε ετυμηγορία, μέσα στους επόμενους μήνες. Σε εκείνο το σημείο δίδεται δικαίωμα προσφυγής, μια διαδικασία που διαρκεί τρεις τουλάχιστον μήνες.

Οι ευρωπαϊκές ρυθμίσεις, που ισχύουν από το 1992, κατοχυρώνουν τα δικαιώματα χρήσης του ονόματος για το τυρί Εμενταλ και τον μηλίτη Βρετάνης στις αντίστοιχες γαλλικές περιοχές, για την κρέμα Κορνουάλης στην αγγλική Cornwall, για τις ελιές Καλαμών στην Καλαμάτα, για την μπύρα Newcastle στην ομώνυμη αγγλική πόλη κλπ.

Ο ΠΟΕ συμφώνησε επίσης με την διαμαρτυρία των ΗΠΑ και Αυστραλίας ότι τα προστατευόμενα ευρωπαϊκά ονόματα τοπωνυμίων προέλευσης δεν μπορεί να μεταφράζονται, μια απόφαση που συνιστά μεγάλη νίκη για την μεγαλύτερη ζυθοποιία στον κόσμο, την Anheuser-Busch, η οποία σε 50 χώρες μάχεται με τσέχικη ζυθοποιία για το όνομα ”Budweiser.”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v