Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Δοκιμάζεται" η SNB – Κοντά στο 1,20 το ευρώ

Η ελβετική κεντρική τράπεζα διαθέτει και τα μέσα και την αξιοπιστία να υπερασπιστεί το «πλαφόν» στο φράγκο, δήλωσε κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος της ελβετικής κυβέρνησης.

Δοκιμάζεται η SNB – Κοντά στο 1,20 το ευρώ
Η ελβετική κεντρική τράπεζα διαθέτει και τα μέσα και την αξιοπιστία να υπερασπιστεί το «πλαφόν» στο φράγκο, δήλωσε κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος της ελβετικής κυβέρνησης, προειδοποιώντας παράλληλα ότι είναι επικίνδυνο να γίνεται πολιτικό ζήτημα η νομισματική πολιτική.

Οι επενδυτές, αναζητώντας καταφύγιο από την κρίση στην ευρωζώνη, ώθησαν το φράγκο σχεδόν σε ισοτιμία έναντι του ευρώ τον Αύγουστο, πλήττοντας τους Ελβετούς εξαγωγείς και υποχρεώνοντας την Swiss National Bank να βάλει «πλαφόν» στο 1,20 φράγκο ανά ευρώ στις αρχές Σεπτεμβρίου, για να αποτρέψει την ύφεση. Το ευρώ διολίσθησε σήμερα σε χαμηλό 4 μηνών έναντι του φράγκου, στο 1,2050 φράγκο ανά ευρώ.

Όμως το φράγκο ανατιμάται σταθερά τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η κρίση χρεών εξακολουθεί να μαστίζει τις αγορές.

Και, καθώς η κεντρική τράπεζα έχει μείνει «ακέφαλη» μετά την τρικυμιώδη παραίτηση του κεντρικού τραπεζίτη Philipp Hildebrand εξαιτίας συναλλαγματικού σκανδάλου, αρκετοί παρατηρητές πιστεύουν ότι η SNB θα «καμφθεί» εύκολα. Ωστόσο ο μεταβατικός κεντρικός τραπεζίτης Thomas Jordan έχει υπογραμμίσει ότι παραμένει δεσμευμένος στην προάσπιση του ορίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v