Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιρλανδία: Προτείνει Swap σε ομόλογα 2 δισ.€

Η Ιρλανδία πραγματοποιεί ανταλλαγή ομολόγου ώστε να προλάβει να πατήσει φρένο πριν τον «γκρεμό» από σχεδόν 12 δισ. ευρώ που λήγουν στις αρχές του 2014.

Ιρλανδία: Προτείνει Swap σε ομόλογα 2 δισ.€
Ενα πρώτο αλλά σημαντικό βήμα στην προσπάθεια να βγει στις αγορές επιχειρεί η Ιρλανδία. Προτείνει ανταλλαγή ομολόγου ώστε να μεταθέσει την πληρωμή έως 2 δισ. ευρώ από ένα ομόλογο 12 δισ. ευρώ (11,8 δισ. για την ακρίβεια) που λήγει στις αρχές του 2014.

Το swap είναι το μεγαλύτερο «τεστ» για τις επενδυτικές διαθέσεις απέναντι στη χώρα από τον Νοέμβριο του 2010 οπότε εντάχθηκε στο πρόγραμμα διάσωσης.

Ο οργανισμός διαχείρισης χρέους της χώρας προτείνει στους κατόχους του ομολόγου Ιανουαρίου 2014 με επιτόκιο 4%, ανταλλαγή με νέο ομόλογο που λήγει τον Φεβρουάριο 2015 και φέρει κουπόνι 4,5%.

«Είναι το πρώτο βήμα για να επιστρέψουμε στις αγορές», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Michal Noonan.

Ο οργανισμός διαχείρισης χρέους προσφέρεται να αγοράσει το ομόλογο 2014 σε τιμές που εξασφαλίζουν επιτόκιο 4,9% στους ιδιοκτήτες - ποσοστό ευθυγραμμισμένο με το επίπεδο διαπραγμάτευσης στην δευτερογενή αγορά- και πωλεί το ομόλογο 2015 με επιτόκιο 5,152%.

Οι dealers αναφέρουν ότι οι ξένοι επενδυτές ίσως αποτραπούν από συμμετοχή εξαιτίας του σχετικά χαμηλού επιτοκίου του νέου ομολόγου, αλλά αναμένουν εύρωστη ζήτηση από τις ιρλανδικές τράπεζες, που θα το χρησιμοποιήσουν ως εγγύηση στην ΕΚΤ.

Ο οργανισμός προβλέπεται να κάνει swap σε περίπου 2 δισ. ευρώ χρέους, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters και πιθανότατα θα επιδιώξει κι άλλες ανταλλαγές μέσα στο έτος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v