Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΚΤ: Νέα μάχη για το 6μελές εκτελεστικό συμβούλιο

Τα μέλη της ευρωζώνη ετοιμάζονται για νέα σύγκρουση όσον αφορά τη διοίκηση της ΕΚΤ, με την Ολλανδία να εκφράζει ανησυχίες για την προσπάθεια της Μαδρίτης να κρατήσει Ισπανό αξιωματούχο στο ανώτατο συμβούλιο.

ΕΚΤ: Νέα μάχη για το 6μελές εκτελεστικό συμβούλιο
Τα κράτη-μέλη της ευρωζώνη ετοιμάζονται για νέα σύγκρουση όσον αφορά τη διοίκηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με την Ολλανδία και τη Σλοβενία να αντιστέκονται στην προσπάθεια της Μαδρίτης να κρατήσει Ισπανό αξιωματούχο στο ανώτατο διοικητικό συμβούλιο.

Διαμάχες για τη σύσταση του 6μελούς εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ έχουν ξεσπάσει από πέρσι, όταν άνοιξαν 4 θέσεις μεταξύ των οποίων και του προέδρου, την οποία ανέλαβε ο Ιταλός Mario Draghi.

Την τωρινή διαμάχη πυροδοτεί η επικείμενη αποχώρηση του Ισπανού Jose Manuel Gonzalez-Paramo, του οποίου η 8ετής θητεία λήγει τον Μάιο. Την Τετάρτη η Μαδρίτη ονόμασε διάδοχό του τον Antonio Sainz de Vicuna, βετεράνο της ΕΚΤ που σήμερα είναι επικεφαλής του νομικού τμήματος της κεντρικής τράπεζας της ευρωζώνης.

Αν η Μαδρίτη πετύχει, οι χώρες της νοτίου Ευρώπης θα έχουν τα μισά από τα μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου, μαζί με τον διοικητή Μ. Draghi και τον Πορτογάλο αντιπρόεδρο Vitor Constancio.

Όμως, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Jan Kees de Jager δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι το δικαίωμα δεν είναι κληρονομικό και ζήτησε όχι απαραίτητα Ολλανδό υποψήφιο, αλλά υποψήφιο από βορειοευρωπαϊκή χώρα.

Η Σλοβενία νωρίτερα έχει ανακοινώσει ότι θα αντιταχθεί στην επιλογή της Μαδρίτης και θα προτείνει τον πρώην κεντρικό της τραπεζίτη Mitja Gaspari για την έδρα.

Το εκτελεστικό συμβούλιο είναι υπεύθυνο για τις καθημερινές λειτουργίες της ΕΚΤ και τα μέλη του συμμετέχουν στο διοικητικό συμβούλιο, μαζί με τους κεντρικούς τραπεζίτες των 17 μελών της ευρωζώνης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v