Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ιταλικές τράπεζες έλαβαν 50 δισ.€ από την ΕΚΤ

Οι ιταλικές τράπεζες, με «οδηγό» την UniCredit, ήταν οι μεγαλύτεροι παραλήπτες στον μηχανισμό τριετούς δανεισμού που ενεργοποίησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Δεκέμβριο.

Οι ιταλικές τράπεζες έλαβαν 50 δισ.€ από την ΕΚΤ
Οι ιταλικές τράπεζες, με «οδηγό» την UniCredit, ήταν οι μεγαλύτεροι παραλήπτες στον μηχανισμό τριετούς δανεισμού που ενεργοποίησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία που κοινοποιήθηκαν σήμερα.

Η μεγαλύτερη ιταλική τράπεζα βάση ενεργητικών, η UniCredit, έλαβε 12,5 δισ. ευρώ σε τριετή δανεισμό από τον μηχανισμό, ενώ ακολούθησαν από κοντά η Intesa Sanpaolo, η οποία έλαβε 12 δισ. ευρώ και η Monte dei Paschi di Siena με 10 δισ. ευρώ, σύμφωνα με έκθεση της Morgan Stanley.

Η λήψη των κεφαλαίων της ΕΚΤ από τις μεγάλες ιταλικές τράπεζες, που ανήλθε συνολικά στα 50 δισ. ευρώ, σημαίνει ότι έχουν ήδη καλύψει το 90% των συνολικών αναγκών τους για το 2012.

Στην δημοπρασία του Δεκεμβρίου, 500 τράπεζες της Ευρώπης άντλησαν συνολικά 489 δισ. δολάρια.

Τον επόμενο μήνα θα πραγματοποιηθεί δεύτερη δημοπρασία για τριετή πίστωση από την ΕΚΤ, που η Morgan Stanley προβλέπει ότι θα παράγει έως 400 δισ. ευρώ.

Εκτός από τις ιταλικές τράπεζες, πολύ ενεργοί χρήστες του μηχανισμού ήταν και η Royal Bank of Scotland που αξιοποίησε 5 δισ. ευρώ μέσω της ολλανδικής θυγατρικής της.

Η τράπεζα εκτιμά ότι οι ισπανικές τράπεζες έχουν καλύψει το ένα τρίτο των δανειακών αναγκών τους για το έτος με την χρήση του μηχανισμού, έχοντας λάβει σχεδόν 25 δισ. ευρώ.

Οι περισσότερες γαλλικές και γερμανικές τράπεζες δεν κοινοποίησαν την συμμετοχή τους, αλλά η χρήση από μέρους τους εκτιμάται ότι δεν έχει ξεπεράσει εκείνη των ιταλικών ομίλων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v