Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ε.Ε: Κοντά σε συμφωνία με Φινλανδία για ESM

Η Φινλανδία βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με την ευρωζώνη για το σύστημα ψηφοφορίας στο μόνιμο μηχανισμό στήριξης ESM, ανοίγοντας το δρόμο για την έναρξη της λειτουργίας του στις αρχές Ιουλίου.

Ε.Ε: Κοντά σε συμφωνία με Φινλανδία για ESM
Η Φινλανδία βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με την ευρωζώνη για το σύστημα ψηφοφορίας στο μόνιμο μηχανισμό στήριξης ESM, ανοίγοντας το δρόμο για την έναρξη της λειτουργίας του στις αρχές Ιουλίου, ανέφεραν στο Reuters ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Οι ηγέτες της ευρωζώνης συμφώνησαν το Δεκέμβριο ότι ο ESM θα λαμβάνει έκτακτες αποφάσεις για δάνεια σε κράτη μέλη που έχουν χάσει την πρόσβαση στις αγορές, με πλειοψηφία 85% και όχι με ομοφωνία, όπως είχε συμφωνηθεί αρχικά.

Η Φινλανδία ήταν η μόνη χώρα που δεν υποστήριξε την αλλαγή αυτή, γιατί θα έπρεπε να εξασφαλίσει την αποδοχή των δύο τρίτων του φινλανδικού κοινοβουλίου.

Τη Δευτέρα οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν για την συνθήκη για τον ESM, σε μια προσπάθεια να ξεπεράσουν τα τελευταία εμπόδια.

Ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας δήλωσε αισιόδοξος ότι "θα βρεθεί μια καλή λύση για τον ESM".

Υπενθυμίζεται ότι το ESM θα λειτουργεί παράλληλα με τoν EFSF από τα μέσα του 2012, για περίπου ένα χρόνο.

Σε αντίθεση με τον EFSF, το οποίο δανείζει με εγγυήσεις των κρατών-μελών, ο ESM θα έχει διαθέσιμα κεφάλαια ύψους 600 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v