ΗΠΑ: Ενίσχυση τιμών παραγωγού τον Οκτώβριο

Την μεγαλύτερη εκτίναξη των τελεταίων 14 ετών εμφάνισαν οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την επίσημη καταμέτρηση του Υπουργείου Εργασίας της χώρας, κυρίως εξαιτίας των υψηλών ενεργειακών τιμών. Κίνδυνο υψηλότερου πληθωρισμού διαβλέπουν οι αναλυτές.

ΗΠΑ: Ενίσχυση τιμών παραγωγού τον Οκτώβριο
Την μεγαλύτερη εκτίναξη των τελεταίων 14 ετών εμφάνισαν οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την επίσημη καταμέτρηση του Υπουργείου Εργασίας της χώρας.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών παραγωγού ενισχύθηκε κατά 1,7% τον Οκτώβριο σε μηνιαία βάση, έναντι ενίσχυσης 0,1% το Σεπτέμβριο και προσδοκιών της αγοράς για ενίσχυση κατά 0,6%.

Η εκτίναξη του δείκτη τιμών παραγωγού οφείλεται κατά κύριο λόγο στην έντονη ενίσχυση των πετρελαϊκών τιμών, γεγονός που διαφαίνεται από την πιο μετριασμένη ενίσχυση του δομικού δείκτη.

Ο δομικός δείκτης παραγωγού, εξαιρουμένων των ειδών διατροφής και ενέργειας, σημείωσε μηνιαία μεταβολή 0,3% τον Οκτώβριο, έναντι εκτιμήσεων για οριακή αύξηση κατά 0,1% και μέτρησης του μεγέθους στο 0,3% το Σεπτέμβριο.

Όπως αναφέρει ο αμερικανός οικονομολόγος Ian Shepherdson της High Frequency Economics και μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο AFX, η σημαντική ενίσχυση του δείκτη τιμών παραγωγού αναμένεται να οδηγήσει και τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ σε επίπεδα υψηλότερα των αναμενόμενων. Τα στοιχεία των τιμών καταναλωτή δημοσιεύονται την Τετάρτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v