Ομόφωνη ευρωπαϊκή ”επίθεση” στις ΗΠΑ για ισοτιμίες

Ευθύνες στην αμερικανική κυβέρνηση επέρριψαν ανοιχτά οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι για την κάθετη αναρρίχηση του ευρώ, αν και δεν συμφώνησαν στη σύνταξη επίσημου κοινού ανακοινωθέντος για τις αγορές συναλλάγματος.

Ομόφωνη ευρωπαϊκή ”επίθεση” στις ΗΠΑ για ισοτιμίες
Ευθύνες στις ΗΠΑ για την κάθετη αναρρίχηση του ευρώ έναντι του δολαρίου επέρριψαν ανοιχτά οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, τονίζοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση δηλώνει πως επιθυμεί την άνοδο του δολαρίου, αλλά δεν λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να υλοποιηθούν οι δηλώσεις της.

Μετά τη σύνοδο στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης εξέφρασαν ομόφωνα ανησυχίες για τις επιπτώσεις της ανατίμησης του ευρωπαϊκού νομίσματος στις εξαγωγές.

Το ευρώ κινείται σε απόσταση αναπνοής από το ιστορικό ρεκόρ των 1,3006 δολαρίων που είχε σημειωθεί στις αρχές Νοεμβρίου. Κατά τους αναλυτές οι δηλώσεις των Ευρωπαίων υπουργών ”δεν ήταν αρκετά δυναμικές ώστε να προκαλέσουν την αντίδραση των αγορών”.

Από διπλωματικής άποψης, ωστόσο, τονίζουν τα διεθνή πρακτορεία, οι δηλώσεις του Eurogroup ήταν ευθύτατες. Ο Γάλλος Nicolas Sarkozy δήλωσε ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του εκφράζουν ομόφωνα ανησυχία για τις επιπτώσεις από την πτώση του δολαρίου στις εξαγωγές και τις οικονομίες της Ευρώπης.

”Ανησυχούμε για τις εξελίξεις που είναι αποσταθεροποιητικές και συνδέονται με τη συσσώρευση των ελλειμμάτων των Αμερικανών φίλων μας”.

Μια μέρα πριν, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ John Snow είχε δηλώσει ότι ”η Αμερική ενδιαφέρεται για ένα σκληρό δολάριο”. Αυτές οι δηλώσεις δεν ικανοποίησαν όμως τον Sarkozy, που απάντησε ότι ”εάν οι Αμερικανοί θέλουν να αλλάξουν την πολιτική τους, είναι στο χέρι τους να το κάνουν”.

Ο επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόνισε από την πλευρά του ότι κρίνεται απαραίτητη η λήψη μέτρων. ”Καλωσορίζω της δηλώσεις του κ. Snow”, είπε ο Joaquin Almunia, ”αλλά θα πρέπει να ληφθούν και αποφάσεις προς αυτή την κατεύθυνση”.

Οι οικονομολόγοι υπογραμμίζουν ότι όσες δηλώσεις κι αν κάνουν οι Ευρωπαίοι, η αδυναμία του δολαρίου είναι βραχυπρόθεσμα ευνοϊκή για την αμερικανική κυβέρνηση, αφού όχι μόνο αυξάνει τις αμερικανικές εξαγωγές, αλλά και βοηθά τη χρηματοδότηση των αμερικανικών ελλειμμάτων.

Ο προεδρεύων του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Garret Zalm, μετά την ολοκλήρωση της συνόδου δήλωσε ότι ”η υπερβολική μεταβλητότητα και οι άτακτες κινήσεις στις αγορές συναλλάγματος δεν είναι επιθυμητές για την ανάπτυξη”.

Οι δηλώσεις του απηχούν τις πρόσφατες προειδοποιήσεις του διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Jean - Claude Trichet ότι ”οι πρόσφατες κινήσεις του ευρώ έναντι του δολαρίου είναι ”βίαιες.”

Να σημειωθεί, πάντως, ότι δεν επετεύχθη συμφωνία μεταξύ των υπουργών για τη σύνταξη επίσημου έγγραφου κοινού ανακοινωθέντος για τις αγορές συναλλάγματος.

Ο Zalm τόνισε επίσης ότι οι υπουργοί δεν ζήτησαν από την ΕΚΤ να παρέμβει στις αγορές συναλλάγματος, αν και κάποιοι υπουργοί ζήτησαν να λάβει μέτρα η τράπεζα για την προστασία της οικονομίας της ευρωζώνης από την αρνητική επίδραση του πτωτικού δολαρίου, αν όχι με παρέμβαση στις αγορές, τότε με χαλάρωση των επιτοκίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v