Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πετρελαϊκές της Ε.Ε επεκτείνουν συμβόλαια με Ιράν

Oι ιταλικές, ισπανικές και ελληνικές εταιρείες πετρελαίου έχουν επεκτείνει και για το 2012 την πλειοψηφία των συμβολαίων τους με το Ιράν, αποσκοπώντας στην ύπαρξη εξαιρέσεων στο εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο.

Πετρελαϊκές της Ε.Ε επεκτείνουν συμβόλαια με Ιράν
ιταλικές, ισπανικές και ελληνικές εταιρείες πετρελαίου έχουν επεκτείνει και για το 2012 την πλειοψηφία των συμβολαίων τους με το Ιράν, αποσκοπώντας στην ύπαρξη εξαιρέσεων στο  εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο.

Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι oι ιταλικές Saras, ERG και Iplom, τα ελληνικά ΕΛΠΕ και η ισπανική Repsol είτε έχουν επεκτείνει είτε δεν έχουν ακυρώσει τις υπάρχουσες συμφωνίες προμήθειας με το Ιράν για το 2012.

"Κρατήσαμε τη διετή συμφωνία μας με το Ιράν" ανέφερε στέλεχος εταιρείας διύλισης.

"Προς το παρόν δεν έχουμε κάνει καμιά αλλαγή, αλλά φυσικά σκεφτόμαστε άλλες εναλλακτικές. Μια από αυτές είναι να πάρουμε πετρέλαιο από τους Σαουδάραβες" δήλωσε στέλεχος ιταλικής εταιρείας.

Η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα προμηθεύονται κοντά στα 500.000 βαρέλια τη μέρα από το Ιράν, την ώρα που το σύνολο των εισαγωγών στην Ε.Ε κυμαίνεται στα 600.000.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι οι τρεις χώρες πιέζουν να υπάρξει περίοδος χάριτος 12 μηνών, καθώς η απότομη διακοπή των εισαγωγών από το Ιράν και η προμήθεια από άλλους παραγωγούς μπορεί να αυξήσει σημαντικά το κόστος.

Στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Ιανουαρίου για το εμπάργκο αναμένεται να υπάρξει ένας συμβιβασμός για περίοδο χάριτος έξι μηνών, ανέφεραν διπλωμάτες.

Στην περίπτωση αυτή, η περίοδος χάριτος θα εφαρμοστεί μόνο για τα συμβόλαια που είναι σε ισχύ και όχι για νέες συμφωνίες.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v