Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Περισσότερες εξουσίες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η Ε.Ε σκοπεύει να δώσει περισσότερες εξουσίες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας να παραπέμπει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κράτη μέλη. Από 15 μέλη πρέπει να εγκριθεί το δημοσιονομικό σύμφωνο.

Περισσότερες εξουσίες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Η Ε.Ε σκοπεύει να δώσει περισσότερες εξουσίες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας να παραπέμπει στο δικαστήριο τα κράτη μέλη που παραβιάζουν τους δημοσιονομικούς κανόνες.

Στο νέο προσχέδιο του δημοσιονομικού συμφώνου της Ε.Ε που έχει στη διάθεση του το Reuters, αναφέρεται ότι "Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί εκ μέρους των συμβαλλόμενων μερών, να παραπέμψει για μια υποτιθέμενη παραβίαση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο".

Το προηγούμενο προσχέδιο του δημοσιονομικού συμφώνου δεν ενέπλεκε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις διαδικασίες επιβολής κυρώσεων προς τα κράτη μέλη που παραβίαζαν τους κανόνες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποκτάει στο νέο προσχέδιο και περισσότερες εξουσίες στον έλεγχο και την εποπτεία των δημοσιονομικών των κρατών μελών.

Αξίζει ακόμα να σημειωθεί ότι στο νέο προσχέδιο σημειώνεται ότι το δημοσιονομικό σύμφωνο θα τεθεί σε ισχύ μόνο όταν επικυρωθεί και από τα 15 κράτη μέλη. Το προηγούμενο έθετε σαν προϋπόθεση την έγκριση από 9 κράτη μέλη.

Προβλέπεται επίσης ότι το δημοσιονομικό σύμφωνο θα ενσωματωθεί στην Συνθήκη της Λισσαβόνας μέσα σε διάστημα πέντε χρόνων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v