Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα νέα "μασούρια" Ελλήνων και Ιταλών

Οι Έλληνες και οι Ιταλοί κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να σώσουν τις οικονομίες τους. Οι Έλληνες χτίζουν χρηματοκιβώτια... ακόμη και κάτω από τις πισίνες τους, ενώ οι Ιταλοί αγοράζουν ακίνητα στο Βερολίνο.

Τα νέα μασούρια Ελλήνων και Ιταλών
Οι Έλληνες και οι Ιταλοί κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να προστατεύσουν τις οικονομίες τους, καταφεύγοντας και στις πιο ευφάνταστες λύσεις. Δημοσίευμα του Reuters αναφέρεται στην κατακόρυφη ζήτηση για χρηματοκιβώτια στην Ελλάδα, αλλά και στις επενδύσεις real estate των Ιταλών στη… Γερμανία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, όσοι Έλληνες δεν έχουν τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό αναζητούν εναλλακτικές λύσεις. Η ανησυχία για το μέλλον των ελληνικών τραπεζών όπως και η μεγάλη αύξηση στις ληστείες πυροδότησαν εκτίναξη της ζήτησης για χρηματοκιβώτια. Ακόμη και ξένες τράπεζες με υποκαταστήματα στην Ελλάδα και στην Ιταλία δεν θεωρούνται πλέον σφαλείς. «Κάποιος πελάτης μου», διηγείται τραπεζίτης στην Αθήνα, «μου είπε ότι φτιάχνει χρηματοκιβώτιο κάτω από την πισίνα του σπιτιού του».

Οι τραπεζικές καταθέσεις έχουν μειωθεί στο χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων πέντε χρόνων. Ορισμένες τράπεζες, μάλιστα, προσπαθούν να συγκρατήσουν τη διαρροή προσφέροντας επιτόκια της τάξεως του 5%. Οι πελάτες ενδιαφέρονται να διασφαλίσουν τα ευρώ τους αγοράζοντας ελβετικά φράγκα, αυστραλιανά δολάρια ή νορβηγικές κορόνες και φυσικά χρυσό. Όλα αυτά μαζί με τα ευρώ καταλήγουν σε χρηματοκιβώτια ή σε τραπεζικές θυρίδες. «Ο αριθμός των ενοικιασμένων θυρίδων στις τράπεζες είναι 5 φορές υψηλότερος από ό,τι πριν από έναν χρόνο», λέει ο ίδιος τραπεζίτης.

Οι Ιταλοί, από την άλλη πλευρά, προσπαθώντας να εξασφαλίσουν τις αποταμιεύσεις τους, στρέφονται στη γερμανική αγορά ακινήτων, που θεωρείται η πλέον ασφαλής στην Ευρώπη. Συνταξιούχοι, γιατροί, σκηνοθέτες, αρχιτέκτονες και καθηγητές απευθύνονται σε μεσίτες για να αγοράσουν διαμερίσματα.

Οι τιμές στο Λονδίνο είναι για εκείνους δυσπρόσιτες, γι' αυτό κι αναζητούν μικρά διαμερίσματα στο Βερολίνο αξίας κάτω των 100.000 ευρώ. «Οι πωλήσεις των τελευταίων δύο μηνών έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία», λέει ο κ. Φρεντερίκο Ράτσα από το Berlino Immobiliare. Μόνο την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου το γραφείο μας πούλησε 50 διαμερίσματα, όσα πουλάμε σε έναν μήνα». Την τάση επιβεβαιώνει και η κ. Ανελίζε Φορνάρα, από το μικρό μεσιτικό γραφείο m2square. «Έρχονται μαζικά. Ολόκληρα τμήματα της αγοράς ακινήτων βρίσκονται σε ιταλικά χέρια».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v