Επιμένει στο ”σκληρό δολάριο” ο John Snow

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την πολιτική του ”σκληρού δολαρίου”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ John Snow, επαναλαμβάνοντας ωστόσο ότι ”οι αγορές καθορίζουν τις ισοτιμίες” και ωθώντας το νόμισμα σε νέα χαμηλά έναντι των άλλων βασικών νομισμάτων.

Επιμένει στο ”σκληρό δολάριο” ο John Snow
Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την πολιτική του ”σκληρού δολαρίου”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών John Snow, στα πρώτα σχόλια για την πορεία του νομίσματος μετά την επανεκλογή του George W. Bush στις 2 Νοεμβρίου.

”Υποστηρίζουμε το σκληρό δολάριο –το σκληρό δολάριο είναι προς το συμφέρον της Αμερικής,” δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός από το Δουβλίνο προσθέτοντας ότι ”η καλύτερη αποτίμηση των ισοτιμιών γίνεται στις ανοιχτές και ανταγωνιστικές αγορές συναλλάγματος.”

Τα σχόλια του Snow επαναβεβαιώνουν την δολαριακή πολιτική που ασκούν οι ΗΠΑ από τον Ιανουάριο 2003. Το δολάριο έχει υποχωρήσει μέχρι το επίπεδο ρεκόρ των 1,30 δολ. ανά ευρώ από τις 10 Νοεμβρίου και οι αγορές εκτιμούν ότι η αμερικανική κυβέρνηση επιθυμεί την διολίσθηση του νομίσματος για να αντιμετωπιστεί το ογκώδες έλλειμμα στο ισοζύγιο συναλλαγών.

Σήμερα το πρωί κινείται στα χαμηλότερα επίπεδα επτά μηνών έναντι του γεν, στα 105,16 γεν. Εναντι του ευρώ παραμένει κοντά στο αρνητικό ρεκόρ των 1,3006 δολ. ανά ευρώ, στα 1,2975 δολάρια.

Απαντώντας σε ερώτηση για την προοπτική να επιχειρήσει η κυβέρνηση να ανασχέσει την διολίσθηση του δολαρίου, ο Snow δήλωσε: ”Η βασική πολιτική μας είναι να αφήνουμε τις ανοιχτές, ανταγωνιστικές, αγορές να διαμορφώνουν τις ισοτιμίες.”

Η παρουσία του Snow στην Ιρλανδία εντάσσεται στο πλαίσιο της εβδομαδιαίας περιοδείας του που θα καταλήξει στο Βερολίνο για την συνάντηση της Group of 20, της ομάδας των αναπτυσσόμενων και βιομηχανικών κρατών, στις 20-21 Νοεμβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v