Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιράν: Απειλεί τις ΗΠΑ με "ανάληψη δράσης"

Προειδοποίηση στις ΗΠΑ να μην επιστρέψει το αεροπλανοφόρο που απέπλευσε από τον Περσικό διατυπώνει το Ιράν. Η Γαλλία ζητά κυρώσεις μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου. Σε επικίνδυνη προεκλογική τροχιά βρίσκεται η Τεχεράνη.

Ιράν: Απειλεί τις ΗΠΑ με ανάληψη δράσης
Σαφή προειδοποίηση στις ΗΠΑ να μην επιστρέψει το αεροπλανοφόρο που μόλις απέπλευσε από τον Περσικό Κόλπο απηύθυνε το Ιράν, ενώ παράλληλα η Γαλλία ζητά κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ δήλωσε ότι στόχος της Γαλλίας είναι να συμφωνήσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου σε κυρώσεις κατά του Ιράν παρόμοιες με εκείνες που προωθούν οι ΗΠΑ.

«Η Γαλλία θέλει πιο αυστηρές κυρώσεις και ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί έχει κάνει δύο συγκεκριμένες προτάσεις σχετικά με αυτό: η πρώτη είναι να παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία της ιρανικής κεντρικής τράπεζας, ένα σκληρό μέτρο, και η δεύτερη αφορά εμπάργκο στις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου», δήλωσε ο Αλέν Ζιπέ σε γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι. Τόνισε επίσης ότι η Ουάσιγκτον έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία για την επιβολή τέτοιων κυρώσεων. «Επιθυμούμε να λάβουν οι Ευρωπαίοι παρόμοια μέτρα έως τις 30 Ιανουαρίου, για να δείξουμε την αποφασιστικότητά μας», πρόσθεσε.

Η Τεχεράνη κλιμακώνει την ένταση. Μετά τις πυραυλικές δοκιμές των τελευταίων ημερών, ο αρχηγός του ιρανικού στρατού προειδοποίησε ότι το Ιράν θα αναλάβει δράση σε περίπτωση όπου επιστρέψει στον Περσικό Κόλπο το αμερικανικό αεροπλανοφόρο. «Το εχθρικό αεροπλανοφόρο μεταφέρθηκε στη θάλασσα του Ομάν εξαιτίας της άσκησής μας. Προτείνω και επιμένω το να μην επιστρέψει στον Περσικό Κόλπο», δήλωσε ο στρατιωτικός διοικητής του Ιράν, συμπληρώνοντας: «Τους συμβουλεύω, συνιστώ και προειδοποιώ σχετικά με την επιστροφή αυτού του αεροπλανοφόρου στον Περσικό Κόλπο, διότι δεν συνηθίζουμε να προειδοποιούμε περισσότερες από μία φορές».

Επισημαίνεται ότι η κατάσταση περιπλέκεται γιατί το Ιράν βρίσκεται σε εκλογική τροχιά εν όψει των βουλευτικών εκλογών της 2ας Μαρτίου. Κατά την προηγούμενη προεκλογική αναμέτρηση, υπήρξαν έντονοι ισχυρισμοί για νοθεία. Οι αναλυτές δεν αποκλείουν μάλιστα μποϊκοτάζ των εκλογών από τους μεταρρυθμιστές -οι δύο βασικοί τους ηγέτες βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό- και τονίζουν τον φόβο για ξέσπασμα βίαιων επεισοδίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v