Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιταλία:Άντλησε 7 δισ. ευρώ από τη δημοπρασία

Η Ιταλία άντλησε περίπου δισ. ευρώ από τη σημερινή δημοπρασία 3ετών, 7ετών και 10ετών ομολόγων. Καταγράφηκε μείωση του κόστους δανεισμού από τα επίπεδα ρεκόρ του Νοεμβρίου. Προβληματισμός για το επιτόκιο στα 10ετή.

Ιταλία:Άντλησε 7 δισ. ευρώ από τη δημοπρασία
Μείωση στο κόστος δανεισμού καταγράφηκε κατά τη σημερινή δημοπρασία των ομολόγων της Ιταλίας, αν και επισημαίνεται ότι, ειδικότερα ως προς τα 10ετή ομόλογα, το επιτόκιο παρέμεινε κοντά στο 7%.

Στην πρώτη μεγάλη της δοκιμασία, μετά την μαζική ένεση ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Ρώμη άντλησε περίπου 7 δισ. ευρώ από τη σημερινή δημοπρασία έναντι στόχου που κυμαινόταν μεταξύ 5 και 8 δισ. ευρώ.

Από τη δημοπρασία των 3ετών ομολόγων άντλησε 2,538 δισ. ευρώ. Η μέση αποδοση μειώθηκε στο 5,62%, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από το ρεκόρ του 7,89% που είχε καταγραφεί στα τέλη Νοεμβρίου. Η προσφορά καλύφθηκε κατά 1,364 φορές. 

Επίσης αντλήθηκαν 2,5 δισ. ευρώ από δημοπρασία 7ετών ομολόγων, όπου η προσφορά καλύφθηκε κατά 1,357 φορές.

Από τη δημοπρασία 10ετών ομολόγων, η Ιταλία άντλησε 1,176 δισ. ευρώ. Η μέση αποδοση μειώθηκε στο 6,98%. Το επιτόκιο, αν και χαμηλότερο από το ρεκόρ του 7,56% που είχε καταγραφεί στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία, δεν απέχει σημαντικά από το 7%, που οι αναλυτές χαρακτηρίζουν μη βιώσιμο επιτόκιο.  Η προσφορά καλύφθηκε κατά 1,579 φορές.

Το αποτέλεσμα της δημοπρασίας ήταν "αξιοπρεπές αν και κάπως απογοητευτικό συγκριτικά με την χθεσινή δημοπρασία" όπου το κόστος δανεισμού για τα 6μηνα έντοκα και τα 2ετή ομόλογα μειώθηκε σχεδόν κατά το ήμισυ, δήλωσε ο Alessandro Mercuri της Lloyds Bank.  "Αποδεικνύεται ότι οι πραγματικές πιέσεις στην Ιταλία εξακολουθούν να είναι τρομακτικές παρά τις γενναίες δράσεις της ΕΚΤ" αναφέρει και ο Davis Schnautz της Commerzbank.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v