Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα πετρελαϊκή απειλή από το Ιράν

Η Τεχεράνη απειλεί τα να κλείσει στα στενά του Χουρμούζ και να διακόψει την μεταφορά του πετρελαίου προς τη Δύση, εάν επιβληθούν στο Ιράν κυρώσεις σχετικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Νέα πετρελαϊκή απειλή από το Ιράν
Η Τεχεράνη απειλεί να κλείσει στα στενά του Χουρμούζ και να διακόψει την μεταφορά του πετρελαίου εάν επιβληθούν στο Ιράν κυρώσεις σχετικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Πριν από τρεις εβδομάδες και μετά την καταδικαστική έκθεση του ΟΗΕ, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αποφάσισαν να συσφίξουν τον κλοιό των κυρώσεων και κατέθεσαν σχέδια για πιθανό πετρελαϊκό εμπάργκο εναντίον του Ιράν. «Εάν επιβάλουν τις κυρώσεις στις ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου, τότε ούτε μία σταγόνα πετρελαίου δεν θα μπορεί να περάσει από τα Στενά του Χουρμούζ» αναφέρει ο αντιπρόεδρος της Τεχεράνης Mohammad Reza Rahimi στο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

«Το κλείσιμο των Στενών του Χουρμούζ για τις ένοπλες δυνάμεις του Ιράν είναι πραγματικά πολύ εύκολο…. Ή όπως λέμε εμείς Ιρανοί, θα είναι πιο εύκολο από το να πιεις ένα ποτήρι νερό» δήλωσε και ο Habibollah Sayyari, ο επικεφαλής του ιρανικού ναυτικού.

Η αγορά πετρελαίου πάντως, αντιδρά με νευρικότητα. Η τιμή πετρελαιου Brent διαμορφώνεται στα 108,90 δολ. ανά βαρέλι ενώ κατά την προηγούμενη συνεδρίαση είχε καταγράψει άνοδο μεγαλύτερη του ενός δολαρίου. Στην αμερικανική αγορά, η τιμή του αργού πετρελαιου ενισχύεται για έβδομη συνεχόμενη μέρα και διαμορφώνεται στα 101,29 δολ. ανά βαρέλι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v