Bloomberg: Νέα υποβάθμιση στο ΑΕΠ των ΗΠΑ (3,5%)

Από 4% στις αρχές του χρόνου, οι οικονομολόγοι εκτιμούν πλέον ότι το αμερικανικό ΑΕΠ θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,5% στο τελευταίο τρίμηνο του 2004, εξαιτίας κυρίως των ακριβών καυσίμων.

Bloomberg: Νέα υποβάθμιση στο ΑΕΠ των ΗΠΑ (3,5%)
Οι ιδιώτες οικονομολόγοι προχώρησαν για τρίτο συνεχόμενο μήνα σε υποβάθμιση της πρόβλεψης για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας, καθώς αυξάνονται όλο και περισσότερο οι ανησυχίες ότι τα ακριβά καύσιμα θα περιορίσουν τις καταναλωτικές δαπάνες, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg News.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το πρακτορείο από τις 29 Οκτωβρίου μέχρι τη Δευτέρα, μεταξύ 65 κορυφαίων οικονομολόγων της Wall Street, η αμερικανική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,5% στο τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου.

Τον περασμένο μήνα η πρόβλεψη αναφερόταν σε ρυθμό 3,8%. Το ΑΕΠ των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με ρυθμό 3,7% το προηγούμενο τρίμηνο. Τον Αύγουστο οι προβλέψεις των οικονομολόγων για την ανάπτυξη δ’ τριμήνου έφταναν μέχρι το 4,1%.

Στο ξεκίνημα του 2004, ο μέσος όρος της πρόβλεψης ήταν 4%. Οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων για την ανάπτυξη 2005 επίσης υποβαθμίστηκαν.

Η αναρρίχηση των τιμών του πετρελαίου σε επίπεδα-ρεκόρ έχει αυξήσει το κόστος βενζίνης και καυσίμων θέρμανσης καθώς μπαίνει ο χειμώνας και αυτή η αύξηση είναι πιο σημαντική για τις καταναλωτικές δαπάνες απ’ όσο η βελτίωση στην απασχόληση που διαφάνηκε στα τελευταία στοιχεία.

Η βελτίωση στην απασχόληση Οκτωβρίου έχει πείσει τους ιδιώτες αναλυτές ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια κατά την αυριανή συνεδρίαση στο 2%, από 1,75% σήμερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v